Nordeconi poolaasta kasum kahanes 95 protsenti

Enn Tosso 12. august 2009, 00:00

Kuue kuu käibeks deklareeris ehitusfirma 1,23 miljardit krooni, mullu ulatus käive 1,87 miljardini. Vaatamata olulisest nõudluse langusest tingitud suurele käibe kukkumisele, suutis Nordecon International teise kvartali kasumiga lõpetada, teatas ehitusettevõte. Aasta esimesel kolmel kuul näitas kontsern väikest kahjumit.

Nordeconi viimase kolme kuu käive kahanes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 42 protsenti, 634 miljoni kroonini. Teise kvartali puhaskasumiks kujunes 5,7 miljonit. Börsile saadetud aruandes tuuakse välja, et Nordeconi eesmärk on sel ja järgmisel aastal vähendada kulubaasi aastatega 2007-2008 võrreldes 30%.

Nordeconi juhatuse liikme Sulev Luiga sõnul oli poolaasta lõpetamine väikese kasumiga ettevõtte jaoks ootuspärane tulemus. "Kui esimene kvartal oli ühekordsete ja harvaesinevate kulude tõttu kahjumis, siis teises kvartalis oli nende osakaal väiksem, mille tulemusena olime kasumis. Ehitusäri on sesoonne ning tavapäraselt on aasta teine ja kolmas kvartal nii müügitulu kui ka kasumi osas teistest kvartalitest paremad," rääkis ta.

Luiga tunnistas, et ettevõte tegutseb endiselt suuri muutuseid läbi tegeval turul, mida jätkuvalt iseloomustab kinnisvaranõudluse vähenemine, konkurentsi kasv ning turuosaliste maksevõime kahanemisest tingitud hinnasurve.

Facio Ehituse juht Toomas Tromp ütles Nordeconi tulemusi kommenteerides, et tänases turusituatsioonis on kasum saavutus ja seda tuleb tunnustada. Facio kasum oli esimesel poolaastal küll oluliselt suurem, aga firmade olukorrad on väga erinevad.

"Meil tuli see peamiselt varasematel aegadel sõlmitud soodsatest lepingutest. Teine poolaasta tuleb kehvem, kasumimarginaalid langevad järsult," märkis ta.

Trombi sõnul kujuneb 2010. aasta väga raskeks, kuna pea kõigi ehitusettevõtete lepinguportfell on üpris tühi. "Et olulisi erainvesteeringuid enne üleminekut eurole pole oodata, saab kiire leevendus tulla ainult riigitellimusest ehk euroraha ennaktempos kasutusele võtmise kaudu," sõnas ta.

LHV Panga prognoosidele jäid Nordecon Internationali tulemused käibe osas alla. Kokkuvõttes võib finantstulemustega rahule jääda, kuna ettevõte on suutnud piirata tegevuskulusid, mis võimaldavad ka praeguses keskkonnas toime tulla, märkis LHV analüütik Kristo Oidermaa. Kuigi tellimusteraamat võrreldes esimese kvartaliga vähenes, on selle täituvus olnud parem kui 2008. aasta neljandas ja tänavu esimeses kvartalis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing