Hausis möllavad värvid ja faktuurid

Ragne Nukk 21. august 2009, 00:00

Näitusel eksponeerivad kunstnikud uusimaid töid. Illimar Paul esitleb linoollõikes sarja "Variandid" ja Tiit Jaanson segatehnikas maale Rähni tänava teemadel.

Galerii keldrikorrusele sattudes sisenetakse värvide, mustrite ja faktuuride maailma. Näituse pealkiri viitab Rähni tänava ateljeele Tondil, kus mõlemad kunstnikud on erinevatel aegadel töötanud. Peale ühise ateljeeruumi ühendab Jaansoni ja Pauli ka sügav kirg abstraktse kunsti vastu, kuigi nende sündi eraldab mitu aastakümmet.

Tiit Jaanson õppis Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis disaini ja maalikunsti ning on näitustel osalenud 1990. aastate algusest. Peamiselt graafikaga tegelev Illimar Paul alustas oma kunstnikuteed peaaegu kolm kümnendit varem.

Jaanson on näitusele välja pannud üheksa, suuremalt jaolt sel aastal valminud tööd. Tema segatehnikas abstraktsioonid ei mõjugi päris abstraktsena.

Oma töödesse on Jaanson sisse põiminud palju isiklikke, tundub, et sel korral ka veidi nostalgilisi mälestusi. Need väljenduvad erinevates objektides ja materjalides, mis panevad lõuendipinna elama: vanad kangatükid, väikesed heegeldatud linikud, pitsitükid, karvased kangad, maakaardid, väljalõiked ajalehtedest jm. Pitsimaastikud vahelduvad geograafiliste kaartidega ning linikufaktuurid pastoosse värvikihiga.

Kunstniku maalid on nagu pusled, mida võib aina uuesti ja uuesti erinevat moodi kokku panna. Või hoopis lapitekk, mille igal üksikul osal on oma lugu jutustada.

Ka Illimar Pauli värvilised linoollõiked meenutavad lapiteki tehnikat. Kihthaaval on kunstnik summutatud toonides erinevaid mustreid paberile trükkinud. Need omakorda tekitavad rütmi, kord vaikseid, kord turbulentsemaid liikumisi kireval pinnal.

Kui Jaansoni maastikud on reljeefsed - konarlikud ja künklikud - siis Illimar Pauli kihilised tööd moodustavad tasapinnal faktuursuse illusiooni. Võiks isegi öelda, et need linoolid tekitavad lausa psühhedeelilise efekti, hüpnotiseerides vaatajat spiraalikujutiste ja mustrirägastikuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing