Muutlikud börsituuled

Silvia Viidik 17. september 2009, 00:00

Eile tehti börsidel mitu tugevat tulemust nii tõusude kui ka languste poole. Tallinna börs võitles end maailma arvestuses päris korralikule kohale ja kuld tegi uusi tippe. Dollar kukkus…

USA valuuta kaotas euro vastu 0,2 protsenti ning maandus hinnal 1,469 dollarit ühe euro eest. Investorid otsivad ilmselt suuremaid riske väljaspool USAd, seda näitas ka raport, kust võis välja lugeda, et nõudlus USA pikaajaliste varade vastu vajus ära juba juulis. UniCredit Marketsi Milano üksuse globaalne strateeg Roberto Mialich täheldas, et eurol on dollari vastu väga selge tõusutrend, mida toidab investorite aina kasvav riskiahnus. Nad lahkuvad USA turult, millele ennustatakse paranemist, et võtta suuremaid tootlusi väljaspool.

Euro trumpas eile üle ka Suurbritannia naelsterlingi, mis vajus ühisraha vastu nelja kuu madalaimale tasemele.

Seevastu tegi uusi rekordeid juba niigi palju sihte purustanud väärismetall kuld. Eile sööstis ta Londoni börsil 1017,4 dollarile ning sulgus 1015,75 dollaril untsist. Hüpata ühes päevas pea 10 dollarit on ikka omajagu kiiduväärt tulemus!

Kullafutuurid seevastu on lähedal kõigi aegade rekordi purustamisele ning kauplevad seni kõige kõrgemaks jäänud 2008. märtsitasemest 1 033, 90 dollarist untsi kohta vaid 1,4 protsenti madalamal.

Kuigi liigub ringi palju prognoose, mis ennustavad kullahinna kerkimist veelgi, näiteks väärismetallidele pühendunud uuringfirma GMFS, kes ootab väärtusliku metalli hinna kerkimist kuue kuu pärast lausa 1100 dollarile untsist.

Teisalt vajab kuld kehvavõitu dollarit, et oma suursugust võidukäiku jätkata. Või inflatsiooni, mille eest oma väärtus päästa. "Püsiv liikumine üle 1000 dollari vajab praeguses keskkonnas püsivat ja kindlameelset dollari nõrgenemist," väitis ka Numis Securities analüütik Mike Stuart.

Lisaks kullale on võitjaid ka meile väga lähedal. Nimelt tegi Tallinna börs väga tubli tulemuse ning saavutas maailma börside tihedas võiduheitluses tubli 11. koha oma 2,32protsendilise kerkimisega. Kõige vingem börs eile oli ülekaalukalt Riia 4,88protsendilise hüppega.

Rahalaviin Balti turgudele ehitab tõusumüüri küll hirmus kiiresti. Kas see tähendab ka korralikku kvaliteeti?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing