Silvia Viidik • 12. oktoober 2009 kell 21:00

Majanduspreemia läks tänavu jagamisele

Elinor Ostrom (76) on esimene naine, kes selle majandusauhinna võitis, ning on juba viies naislaureaat sel aastal, mis on Nobeli preemia 41 aasta pikkuses ajaloos rekordiline tulemus.

Rootsi Kuninglik Teaduste Akadeemia märkis, et Ostromi tööd demostreerivad, kuidas väga edukalt saavad ühist vara juhtida ning seal organiseeruda inimesed, kes seda kasutavad.

Ostrom on majandusjuhtimise valdkonna üks juhtivamaid teadlasi. Tema tööd väljendavad seda, kuidas inimesed ja ökosüsteemid omavahel suhtlevad, et pakkuda pikaajalist varade toodangut. Täpsemalt kirjeldab ta metsade, kalakasvanduste, naftaväljade ning kastmissüsteemide kui ühiskasutatavate varade peamisi karakteristikuid.

Ostrom on oma töödes rõhutanud, kuidas inimesed on tuhande aasta jooksul loonud loodusvaradele mitmekülgseid ühiskondlikke arendusi ning takistanud sellega ökosüsteemide kokkukukkumist. Siiski märgib ta, et inimesed on ka küllalt palju ökosüsteeme oma vastutustundetu käitumisega hävitanud.

Oliver E. Williamson (77) arendas teooriat, kus äriettevõtted käituvad kui konfliktilahenduste struktuurid. Ta on tegelenud kaubanduskulude valdkonnas ning eristanud seal selgelt pideva kauplemise ning seosepõhiste lepingute teooriaid.

"Kolme viimase aastakümne jooksul on need panused toonud majanduse juhtimise uuringuid kaugest unustusest esiplaanile," märkis akadeemia.

Eelmisel aastal võitis auhinna Paul Krugman Princetoni Ülikoolist oma uurimuste eest kauplemismustrite ja majandusliku aktiivsuse lokaliseerimise valdkonnas.

Hetkel kuum