• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vabamaks muutuv majandus ahvatleb

  "Kui vaadata kaubavahetusnumbreid, siis kohati on see suurem Ukraina näitajatest. See on maa, mida välisinvestorid pole pika aja jooksul avastanud," ütles välisminister Urmas Paet.
  Tema sõnul mängivad Valgevene kasuks kaks asjaolu: geograafiline lähedus ja viimasel aastal toimunud liberaliseerimine. Sealne valitsus võttis möödunud aastal vastu majanduse liberaliseerimise ja erastamiskavad.
  "Kindlasti on tung Valgevenesse suurem. Lennuk on hoopis rohkem rahvast täis kui varem," märkis ASi Filter müügijuht Bert Lõuke, kes lendab ka ise tihti Minskisse. Filtri enam kui 600 miljoni kroonisest käibest poole teenib Valgevene tütarfirma.
  Olympicu kasiino juht Indrek Jürgenson tuli üle-eelmise nädala lõpus Valgevenest tagasi. "Kõik seal on kontrolli all ja stabiilne. Valgevenelased täidavad eelarvet hästi. Arvan, et nad on tublid," sõnas Jürgenson.
  Kaubandus- ja tööstuskoja direktori Siim Raie sõnul on üllatav, et varem Valgevenesse nii vähe investeeriti. Kui Eestis on ehitusturg kokku kuivanud, siis seal on see arenemisjärgus, lisas ta. Samuti lähevad infotehnoloogiafirmad Valgevenesse allhanget otsima, programmeerijate hulk on seal suurem ja kulud madalamad. Samas märkis Raie, et jaekaubandus seevastu on seal juba küllaltki arenenud.
  Oktoobris Valgevenesse lendava kaubandus-tööstuskoja delegatsiooni kuulub ka Harju Elektri nõukogu esimees Endel Palla. "Lähen sinna eesmärgiga leida koostööpartnereid elektriseadmete ostuks ja müügiks," lausus Palla. Ta lisas, et läheb Valgevenesse esimest korda ja sealsel turul on tema hinnangul potentsiaali küllaga.
  Investeeringuid otsib ja ootab ka Valgevene ise. "Gaasi hind on tõusnud. See on ka põhjus, miks Valgevene otsib investeeringuid oma majandusse," lausus välisminister Paet. Ta lisas, et kui mõni aasta tagasi polnud seal erasektorit ollagi, siis nüüd see vaikselt juba areneb.
  Augustis viibis Valgevene pealinnas Minskis IMFi missioon, kes esitas oma raportis küllaltki ultimatiivses sõnastuses nõude, et Valgevene lõpetaks riigi tasemel majandusse sekkumise.
  Juba kaks aastat Valgevenes tegutseva ASi Filter müügijuhi Lõukese sõnul pole sealne bürokraatia selle aja jooksul paremaks muutunud. Kõik asjatoimetused venivad endiselt ja tekitavad vahel parajalt peavalu.
  Autor: Katariina Krjutshkova
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.