Tarvo Vaarmets • 17. november 2009 kell 21:00

Home Depot usub tulevikku

USA kinnisvaraturu nõrga olukorra tõttu pidi riigi suurim sisustuskaupade müüja Home Depot kolmanda kvartali kasumis küll tagasi andma, kuid sellele vaatamata suutis ettevõte turuootusi ületada ning ka kogu aasta prognoose tõsta.

Teiste sisustuskaupade müüjate hulgas on ka Home Depot' käive klientide mure tõttu töökoha ja kodude väärtuse pärast tagasi andnud. Kuigi USA kinnisvaraturg on pärast pea kolme aasta pikkust langust viimaks veidi rahustavamaid signaale andmas, on kodude hinnad tippudest endiselt sügavalt allpool.

Home Depot' esimesel novembril lõppenud kvartali puhaskasumiks tuli kaheksa protsendi jagu kukkunud käibe (16,4 miljardit USD) juures 689 miljonit dollarit ehk 41 USA senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid kasumiks 0,36 senti aktsia kohta. Võrreldavate poodide müük kahanes seitse protsenti.

Home Depot' juhi Frank Blake'i sõnul on ettevõte USA kinnisvaraturul täheldanud stabiilsusmärke ning samas kasvatanud ka oma turuosa, millest johtuvalt ootab Home Depot nüüd jätkuvate äride kogu aasta puhaskasumiks umbes 1,5 dollarit aktsia kohta, mis on 9,5% eelmise aasta tulemusest enam ja parem ka kui eelmine 0-7%-line kasvuprognoos.

Esmaspäeval teatas oma tulemused ka Home Depot' konkurent Lowe's Cos, kelle kolmanda kvartali kasum andis kerge käibe languse juures 30% jagu tagasi. Ka Lowe's märkis, et valusalt pihta saanud eluasemeturg on stabiliseerumas, mistõttu ootab ettevõte neljandalt kvartalilt juba paremaid tulemusi kui mullu.

Lisaks sisustuskaupade müüjatele avaldas eile oma kvartali tulemused ka odavkaubakett Target, kes teatas 18%-lisest kasumi kasvust. Samas jäi Target eeloleva jõulumüügi suhtes siiski üsna konservatiivseks. Veidi ettevaatlike kommentaare edasise suhtes andis eelmisel nädalal ka maailma suurim jaemüüja Wal-Mart.

Kodusisustajate veidi optimistlikumad kommentaarid on kooskõlas asjaoluga, et kinnisvaraturul toimuvad muutused aeglasemalt kui majanduses üldisemalt. See kokku teeb USA majanduse suhtes küll rahulikumaks, kuid sarnaselt esmatarbekaupade müüjatega mitte veel muretuks.

Hetkel kuum