• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jüri Käo - Kütt ja eestvedaja nii elus kui ka äris

  Et vabaneda kontoriroti argipäevasest rutiinist, käib suurärimees Jüri Käo meelsasti metsas jahil.
  Päris ajujahti Käo ei pea, kuid väikse seltskonnaga küttida on tema hinnangul mõnus. "Kontorirotile on väga oluline asi, et saaksid väljas viibida," ütleb Käo. Kiideldes, et Eestis on jahiloomi rikkalikult. Suvel saab küttida parte ja hanesid, talvel sigu ning hirvesid.
  Käo on tahtnud alati ise jahtida, mitte saakloom olla. Juba keskkoolis oli skorpioni tähtkujust noormees klassivanem. Käo nimetab end oinaks, kelle poole näpuga näidati, kui midagi teha oli vaja.
  Kuigi Käo on kirglik jahimees ja Äripäeva selle aasta rikaste edetabelis 47. kohal, pole ta nii väga edev, et oleks endale kõige kallima laskeriista soetanud. Püss on selline, mille hinna ja kvaliteedi suhe paigas.
  Ametist vabal ajal tahab Käo rahu saada ja tööasjadest üldse mitte rääkida. "Kui lähed kuhugi korvpalli mängima, siis riietusruumis ikka keegi küsib, kas saab Selveris mingisuguseid asju müüa. See on nii tüütu, nii tüütu…" nendib Käo. Üpris tihti, kui maal lained üle pea kokku löövad, läheb ta merd sõitma.
  Käole meeldivad inimesed, kes oma asja tunnevad. Eriti matemaatikud, kuna neil on tugev loogika. Käo ise hakkas matemaatikast lugu pidama alles inseneriõppe viimasel kursusel. Ajal, mil muretu koolipõlv selja taha jäi ja tuli reaalsesse ellu astuda.
  Süsteemse mõttemaailmaga Käo tabab kiiresti, kui pädev inimene on. Ta ei talu näiteks libeda jutuga ja tühje sõnu tegevaid inimesi. Osalt selle pärast, et tal endal on lai silmaring. Ta ütleb, et mida laiem on inimese teadmistepagas, seda parem on temaga suhelda.
  Eelmisel sügisel, siis kui palgakärbete vajalikkust veel keegi laialdaselt arutanud polnud, soovitas Käo kulude kokkuhoiu seni kasutamata võimalusena töötajate palkasid alandada, kuna see aitaks Eesti äridel konkurentsivõimelisemaks tõusta.
  Äripäeva tunnustusele, et ta valiti aasta ärimeheks osalt selle visiooni eest, mis tagas nii mõnelegi ettevõttele parema hakkamasaamise, reageerib ta väikese eelarvamusliku muigega: "Noh, rääkige, mis võistlus teil seal Äripäevas nüüd õieti jälle oli…?"
  Ka kollasest ajakirjandusest hoiab Käo kangekaelselt eemale. Tema arvates on täiesti mõttetu teave, millise autoga ta sõidab või milline välja näeb. "Jumala eest! Oleksin ma laulja või artist, oleks jumala normaalne nii-öelda kollases ajakirjanduses osaleda," lausub Käo. Aga tema soovib, et eelkõige räägitaks ikkagi sellest, kui palju ta Viru valget või Balbiino jäätist müüb. Ülejäänud teave tekitab vaid probleeme.
  Tööpäevade pikkuse üle Käo arvet ei pea. Aega kulub täpselt nii palju kui tarvis. Rahulikke aegu niipea ei tule.
  Kõige pingelisemad ajad olid tema jaoks siiski pärast seda, kui ta nimetati 1992. aastal Norma autotööstuse juhiks. Siis oli ta 26aastane ja töötas enda hinnangul vähemalt kolm aastat nii, et jõudis koju vaid magama. "Palju oli seotud Vene äriga, millega kaasnesid pikad komandeeringud ja visa asjaajamine," meenutab Käo. 1999. aastal ostsid rootslased Norma ja Norma Group nimetati ümber NG investeeringuteks. NG investeeringute alla kuuluvad Eestis laialdaselt tuntud tütarfirmad AS Balbiino, AS Liviko, Roseni Kinnisvara OÜ ja Tallinna kaubamaja AS, mille alla kuuluvad omakorda Selveri kaubandusketid ja Tartu kaubamaja. Käole kuuluv ja tema juhitav NG investeeringud teenis möödunud aastal ligi 200 miljonit ärikasumit.
  Aasta on olnud raske, aga ka järgmisel aastal tuleb rohkelt rassimist. Käo pole kannapöörete inimene, veel vähem lööb ta juba alustatule käega, seega plaanib ta samal kursil ikka edasi püsida.
  Üldine ebakindlus on endiselt suur - puudub julgus investeerimisplaane teha. Kõik passivad ja hoiavad hambad ristis ettevõtetel elu sees. Aga Käo ei tunne muret, et midagi otsustada ei oska, vahel on isegi parem mitte midagi otsustada.
  Tiit Vähi, kuulub Käoga Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni
  Jüri Käo on hea suhtleja, kaaslane ja kambamees. Kunagi pole näinud teda nukrutsemas, ta on alati särasilmne ja rõõmsameelne. Samas oskab ka vihastada ja on kindla sõnaga. Julgeb ütelda ei ja julgeb minna üldisele arvamusele vastu.
  Pealegi on ta karismaatiline ning mõjuv juht, kelle arvamus ja mõtted omavad suurt kaalu nii äris kui ka poliitikas. Tal on võime ka ette näha, millises suunas sündmused liiguvad.
  Lisaks kõigele on ta andunud meresõidu ja merematkamise fanaatik. Toob alati meeskonna keerulisest olukorrast välja.
  Andres Järving, NG investeeringute juhatuse liige, kolleegid Käoga alates 1992. aastast
  Jüri on aastatega täiustunud. Ütleksin, et praegu on ta supervormis. Esile tõstaksin tema täpse intuitsiooni. Ka võime läbi näha asju, sündmusi, inimesi ja seda, kuidas võivad ärid edasi kulgeda.
  Olles äärmiselt viisakas ja delikaatne, ei tee ta otsest kriitikat ega peata tegevusi, vaid annab ka võimaluse eksida ja oma vigu parandada. Ta on tihti hõivatud, kuid võtab ikkagi telefoni ja küsib ta alati: "Kas ma saaksin Sulle tagasi helistada?"
  Kuna kõik on kinni lapsepõlves, meeldivad talle autod, igasugused masinad. Ta mõtleb nagu insener ja nuputab, kuidas tehnika toimib. Ta võib pikalt ja mõnuga rääkida nii jahipüssi ehitusest kui ka uue automudeli iseärasustest.
  Usun, et ka Eesti Energia juhataja võib ennast rahulikult tunda, sest nõukogu esimehena jagab ta ka sisuliselt asja ja on näiteks võimeline isegi elektrialajaama remontima.
  Mulle meenub tema ütlemine - maakera on ümmargune. See tähendab, et kõik, mida teed, tuleb varem või hiljem tagasi.
  Enn Kunila, NG Investeeringute juhatuse liige, Käo kolleeg alates 1992. aastast
  Mul on olnud võimalus näha noore ja andeka mehe tegemisi ja võimast arengut läbi paljude aastate ning ametite, jõudmaks Eesti üheks tuntumaks ja tunnustatumaks ettevõtjaks ja majandusliidriks. Tema majandusalane nõu kulub täna ära nii valitsusele kui ka mitmetele ettevõtetele.
  Jürit iseloomustab sügav sisemine kultuur, austus ja lugupidamine inimeste ja kogu ümbritseva suhtes. Asjaajamistes ülimalt täpne ja korrektne. Ta on suurepärane suhtleja ja hinnatud vestluskaaslane.
  Jüri on võimsa juhigeeniga. Samas rajanevad tema saavutused ja edu töökusel, autoriteedil ja võimel olla arengus ja kursis kõige uuega. Alati paneb imestama tema tohutu töövõime, maksimaalne informeeritus ja oskus hästi hakkama saada ajaga.
  Ta on tõeliselt professionaalne jahimees ja hinnatud merenduse asjatundja-laevakapten. Paremat reisikaaslast kui Jüri on raske ette kujutada. Ka kõige raskematel momentidel on ta olukorra peremees, säilitades optimismi ja hea tuju.
  Autor: Katariina Krjutshkova
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Nokia kasum tegi suure hüppe
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Pikk koroona kurnab ning nõuab haiglatelt jõudu ja raha
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.