Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ID-kaardiga tuvastamine jõudis kohtusse

  Augusti lõpus kirjutas Äripäev kiirlaenuandja Raha24 ning Tuvastaja OÜ loodud klientide tuvastamiskeemist, kus uus laenuklient saab end laenuandjale identifitseerida internetis ID-kaardi abil ilma esimesega kohtumata. Kuigi rahapesu ja terrorismi tõkestamise seadus (RTRTS) nõuaks justkui näost näkku tuvastamist, võimaldab seaduse sõnastus ka tõlgendust, et laenuvõtja võib volitada end tuvastama oma esindaja. Selleks said Raha24 kliendid määrata ID-kaardi abil Tuvastaja OÜ.
  Rahapesu andmebüroo, kes oli sellise tuvastamisviisi osas algatanud juunis järelvalvemenetluse, tegi Äripäeva artikli ilmumisega samal päeval Raha24-le ettekirjutuse. Sellega kohustati laenuandjat kliendi isikusamasust tuvastama vastavalt RTRTS-ile.
  Raha24 on peatanud ID-kaardiga tuvastamise, kuid kaebas ettekirjutuse kohtusse. Kohtult küsiti ka õiguskaitset, st et kohtuasja kestmise ajal võiks kliente ID-kaardiga edasi tuvastada. Kohus aga seda ei andnud, põhjendades otsust avaliku huviga, "milleks on vajadus tagada riikliku rahapesu tõkestamise süsteemi toimimine".
  Raha24 juht Ott Kriguli hinnangul kandis rahapesu andmebüroo ettekirjutus kiirustamise märke ning kohtusse pöörduti seetõttu, et ettekirjutuses ei ole selgesõnaliselt põhjendatud, miks ID-kaardiga tuvastamine tuleb lõpetada ning miks Tuvastaja OÜ kliendi esindajaks volitamise vorm rahapesu andmebüroo arvates lubatud ei ole. "Näiteks ei selgunud ettekirjutusest üheselt, millise RTRTSi sätte vastu ja millise tegevusega täpselt Raha24 OÜ oli eksinud."
  Ta lisas, et sisuliselt kohustati Raha24 täitma mittetäidetavat ettekirjutust ning selle mittetäimise korral majandustegevust lõpetama. "Seda olukorras, kus rahapesu andmebürool puudub õigus ja pädevus ettevõtja majandustegevust peatada või lõpetada, vaid on õigus peatada üksikute tehingute tegemist," ütles Krigul.
  Praegu jätkab Raha24 uute klientide tuvastamist postkontorites, mida tehti ka varem. "ID-kaardiga tuvastajate seast meil püsikliente veel ei ole tekkinud, aga need, kes uue laenutaotlusega tuleksid, peaksime nüüd saatma postkontorist läbi," ütles Krigul.
  Samas hämmastas Krigulit see, et ettekirjutuse järgi tuleb Raha24-l tuvastada uuesti ka need kliendid, kes on ID-kaardi abil tuvastatud juba enne ettekirjutuse tegemist.
  Krigul lisas, et talle jääb ikkagi arusaamatuks, kuidas nende käivitatud tuvastamise viis võiks aidata kaasa rahapesule. "Olen endiselt veendunud, et ID-kaart on mugavam, aga ka turvalisem näost näkku tuvastamisest."
  Rahapesu andmebüroo vastas Äripäevale, et ettekirjutuse sisu oli selles, et Raha24 ei ole ärisuhte loomisel klientide isikusamasust tuvastanud vastavalt RTRTSile ja ärisuhte loomisel ei ole klientidega kohtutud näost näkku.
  Küsimusele, kuidas võiks ID-kaardiga kiirlaenukliendi tuvastamine aidata kaasa rahapesule, vastas büroo järgmiselt: "Rahapesu tõkestamise üks põhilisi alustalasid on "tunne oma klienti" põhimõtte järgimine. Raha24 ei saa seda kahjuks alati täita, kuna ta ei tuvasta oma kõiki kliente "näost näkku". Rahapesu andmebüroo selgitab alati järelevalve toimingute käigus ettevõtte juhtkonnale rahapesu olemust, selle tõkestamise meetodeid ja riske vastavalt ettevõtte tegevusalale. Antud juhul ei pea rahapesu andmebüroo mõistlikuks nimetatud rahapesu skeemide avalikku levitamist."
  Büroo ütles, et majandusministeerium võib ettevõtte registreeringu majandustegevuse registrist kustutada rahapesu andmebüroo põhjendatud taotluse alusel, kui teenusepakkuja on olulisel määral või korduvalt rikkunud RTRTSis sätestatud kohustusi. Rahapesu andmebüroole teadaolevalt järgib Raha24 praegu nende ettekirjutust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Leedo lihaäri võitleb kehvade numbritega Leedo: "Elame ja vaatame"
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.