• Jaga lugu:

  ID-kaardiga tuvastamine jõudis kohtusse

  Augusti lõpus kirjutas Äripäev kiirlaenuandja Raha24 ning Tuvastaja OÜ loodud klientide tuvastamiskeemist, kus uus laenuklient saab end laenuandjale identifitseerida internetis ID-kaardi abil ilma esimesega kohtumata. Kuigi rahapesu ja terrorismi tõkestamise seadus (RTRTS) nõuaks justkui näost näkku tuvastamist, võimaldab seaduse sõnastus ka tõlgendust, et laenuvõtja võib volitada end tuvastama oma esindaja. Selleks said Raha24 kliendid määrata ID-kaardi abil Tuvastaja OÜ.
  Rahapesu andmebüroo, kes oli sellise tuvastamisviisi osas algatanud juunis järelvalvemenetluse, tegi Äripäeva artikli ilmumisega samal päeval Raha24-le ettekirjutuse. Sellega kohustati laenuandjat kliendi isikusamasust tuvastama vastavalt RTRTS-ile.
  Raha24 on peatanud ID-kaardiga tuvastamise, kuid kaebas ettekirjutuse kohtusse. Kohtult küsiti ka õiguskaitset, st et kohtuasja kestmise ajal võiks kliente ID-kaardiga edasi tuvastada. Kohus aga seda ei andnud, põhjendades otsust avaliku huviga, "milleks on vajadus tagada riikliku rahapesu tõkestamise süsteemi toimimine".
  Raha24 juht Ott Kriguli hinnangul kandis rahapesu andmebüroo ettekirjutus kiirustamise märke ning kohtusse pöörduti seetõttu, et ettekirjutuses ei ole selgesõnaliselt põhjendatud, miks ID-kaardiga tuvastamine tuleb lõpetada ning miks Tuvastaja OÜ kliendi esindajaks volitamise vorm rahapesu andmebüroo arvates lubatud ei ole. "Näiteks ei selgunud ettekirjutusest üheselt, millise RTRTSi sätte vastu ja millise tegevusega täpselt Raha24 OÜ oli eksinud."
  Ta lisas, et sisuliselt kohustati Raha24 täitma mittetäidetavat ettekirjutust ning selle mittetäimise korral majandustegevust lõpetama. "Seda olukorras, kus rahapesu andmebürool puudub õigus ja pädevus ettevõtja majandustegevust peatada või lõpetada, vaid on õigus peatada üksikute tehingute tegemist," ütles Krigul.
  Praegu jätkab Raha24 uute klientide tuvastamist postkontorites, mida tehti ka varem. "ID-kaardiga tuvastajate seast meil püsikliente veel ei ole tekkinud, aga need, kes uue laenutaotlusega tuleksid, peaksime nüüd saatma postkontorist läbi," ütles Krigul.
  Samas hämmastas Krigulit see, et ettekirjutuse järgi tuleb Raha24-l tuvastada uuesti ka need kliendid, kes on ID-kaardi abil tuvastatud juba enne ettekirjutuse tegemist.
  Krigul lisas, et talle jääb ikkagi arusaamatuks, kuidas nende käivitatud tuvastamise viis võiks aidata kaasa rahapesule. "Olen endiselt veendunud, et ID-kaart on mugavam, aga ka turvalisem näost näkku tuvastamisest."
  Rahapesu andmebüroo vastas Äripäevale, et ettekirjutuse sisu oli selles, et Raha24 ei ole ärisuhte loomisel klientide isikusamasust tuvastanud vastavalt RTRTSile ja ärisuhte loomisel ei ole klientidega kohtutud näost näkku.
  Küsimusele, kuidas võiks ID-kaardiga kiirlaenukliendi tuvastamine aidata kaasa rahapesule, vastas büroo järgmiselt: "Rahapesu tõkestamise üks põhilisi alustalasid on "tunne oma klienti" põhimõtte järgimine. Raha24 ei saa seda kahjuks alati täita, kuna ta ei tuvasta oma kõiki kliente "näost näkku". Rahapesu andmebüroo selgitab alati järelevalve toimingute käigus ettevõtte juhtkonnale rahapesu olemust, selle tõkestamise meetodeid ja riske vastavalt ettevõtte tegevusalale. Antud juhul ei pea rahapesu andmebüroo mõistlikuks nimetatud rahapesu skeemide avalikku levitamist."
  Büroo ütles, et majandusministeerium võib ettevõtte registreeringu majandustegevuse registrist kustutada rahapesu andmebüroo põhjendatud taotluse alusel, kui teenusepakkuja on olulisel määral või korduvalt rikkunud RTRTSis sätestatud kohustusi. Rahapesu andmebüroole teadaolevalt järgib Raha24 praegu nende ettekirjutust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.