Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hardo Pajula: Euriboril on tõusuruumi küll

  Kuna rahaturu lühiajaline intress kõigub Euroopa Keskpanga sihtintressiks oleva 1% juures ja on üldjuhul sellest kõrgem, siis on Euriboril tõusuruumi.

  Paljude Eestis välja antud laenude baasintressimääraks kujunenud kuue kuu Euribor tõusis eelmise nädala reedel viimase kahe ja poole aasta kiiremais tempos ehk 3,8 baaspunkti võrra (1,146 protsendilt 1,184 protsendini). Kolme kuu Euribor tegi veel võimsama hüppe ja lendas päevaga üles täpselt 5 baaspunkti võrra (0,892 protsendilt 0,942 protsendini. Kerge tõus täna jätkus ning 6 kuu Euribor fikseeriti 1,191 protsendil.
  Kas Euroopa pankade likviidsusvaru on kiirelt kahanenud ja see kergitab ka järsult laenuintressi?
  Minu arvates on iva pigem selles, et pangad jälle veidi julgemaks muutunud ja söandavad üksteisele uuesti laenu anda.  Vahepealsed rekordmadalad intressid olid minu arusaamist mööda tingitud sellest, et finantsvahendajad läksid otse keskpanka, kes siis neile soovitud raha kohe peo peale ladus.  Tundub nii, et nüüd on süsteemis nii palju likviidsust, et seda saab jälle ilma keskpanga abita ühest taskust teise liigutada.
  Euroopa Keskpanga sihtintress on praegu teadupärast 1% juures, et rahaturu lühiajaline intress kõigub tavaliselt selle ümbruses ja on üldjuhul sihtintressist veidi kõrgem, siis on tõusuruumi veel küll.
  Kas pankade likviidsusvaru taastumise korral kukub ka Euribor?
  Ma ütleks pigem nii, et kui pankadevaheline usaldus taas nõrgenema peaks ja keskpank soovijatele kogu vajaliku raha jälle pihku surub, siis suundub Euribor tõenäoliselt jah allapoole.
  Mida see meie kohalike Eesti pankade filiaalide ja laenajate jaoks tähendab?
  Euribor on vaid üks osa sellest intressipüramiidist, mis määrab ära, kui kallis laenuvõtmine Eestis on.  Nii et ma ei tähtsustaks nende päevaste kõikumiste mõju nüüd nii väga üle.
  Laenud ja finantskulud lähevad ju kallimaks? Kui palju?
  Et ujuv laenuintress on tavaliselt tõepoolest seotud Euriboriga, siis võiks arvata, et Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenude kulukus on sellega üks-üheses seoses.  Tegelikult on suhe minu arvates pigem samalaadne kui teravilja ja leiva hinna vahel.  Lühiajalises plaanis ei pruugi vilja hinna kõikumine Selverist ostetava leivapätsi hinnale mingit mõju avaldada.  Kui tegemist on aga teravilja hinna pikemaajalise püsiva tõusuga, siis pole ka leiva hinna kasvust pääsu.  Praegu me räägime ikkagi veel Euribori lühiaajalistest võngetest.
  Mida see ettevõtjatele pikas perspektiivis tähendab?
  Sellele peab paraku iga ettevõtja ise vastama.  Sellepärast nad ettevõtjad ongi.
  Kuidas see majanduskasvule mõjuda võib?
  Ma ei tähtsustaks paari viimase päeva intressivõbeluste mõju kuidagi üle.  Elame-näeme.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.