Signe Sillasoo • 2. detsember 2010 kell 21:00

Euroopa parimatele jagatakse filmiauhindu

Auhinnagala tõotab tulla igati põnev, sest väärt filme, mis auhindu püüdma lähevad, on palju. Ka PÖFF on suurt hulka neist, mis Eesti kinolevisse pole jõudnud, viimaste päevade jooksul publiku ette toonud.

Äramärkimist väärivad nende seas näiteks film "Honey", mille režissöör on Semih Kaplanoglu, samuti Iisraeli film "Lebanon", mille lavastaja ja stsenarist on Samuel Maoz, ning Olivier Assayase "Carlos".

Kõige suuremat auhinnasaaki läheb püüdma aga Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia ühistööna valminud "The Ghost Writer" ehk "Variautor", mille lavastajaks Roman Polanski ja osatäitjateks sellised filmitööstuse number üks staarid, nagu Ewan McGregor, kes kandideerib muide ka parima meesosatäita auhinnale, Pierce Brosnan ja Kim Cattrall. See film jooksis hiljuti ka Eesti suurimates kinodes.

Lisaks suurejoonelise ürituse Eesti pinnale jõudmise rõõmule saab auhindade jagamisel hoida pöialt ka ühele kodumaisele filmile. Selleks on "Püha Tõnu kiusamine", mille kunstniketandem Markku Pätilä ja Jaagup Roomet kandideerivad Euroopa parima filmikunstniku preemiale.

Tänavu juba 23. korda jagatavatele auhindadele panid 1988. aastal aluse tuntud Rootsi režissöör Ingmar Bergman, Saksa filmimeister Wim Wenders ja rida teisi Euroopa filmitegijaid.

Euroopa filmiauhindade pidulik jagamine toimub igal teisel aastal Berliinis, vahepealsetel aastatel aga mujal riikides. Suursündmust on võõrustanud ka näiteks London, Pariis, Rooma ja Barcelona, Varssavi.

Euroopa filmiauhinnad 2010 toob Solarise punasele vaibale sadu nimekaid väliskülalisi, teiste seas nii tuntud filmistaare kui ka tunnustatud kinomehi, üritust saabuvad Tallinna kajastama mitusada välisajakirjanikku ja kaamerasilma maailma eri otstest. Sündmust kannab üle Eesti Televisioon ning üritusele on võimalik otseülekandena kaasa elada ka veebis.

Hetkel kuum