Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro-ootust täis börsiaasta

  Aasta 2010 on meeldejääv: selle jooksul kaotas börs oma kaks pikaajalist liiget - Norma ja Eesti Telekomi -, kuid pärast kolme aasta pikkust pausi õnnestus börsil enda rüppe meelitada Premia Foods.
  Tallinna aktsiaturu mängu jälgiv OMXT indeks on aasta algusest tõusnud koguni kahe kolmandiku võrra. Ehkki Tšingis-khaani kaugete järglaste Mongoolia aktsiaturg on ligi 200protsendise tõusuga meist kaugele eest ära jooksnud, annab 60-70protsendine aktsiahindade ralli meile sel aastal tõenäoliselt maailmas väga auväärse neljanda-viienda koha. Ka lõppeva kümnendi arvestuses peaks kohalik aktsiaturg platseeruma maailma esikümnes. Kui minna ajas pikemalt tagasi, siis tänavusest veelgi parem oli 1995. aasta, kui Äripäeva indeks tõusis aastaga koguni 238 protsendi võrra. Suur osa tõusust tehti aga ära enne 3. juunil ametlikult avatud Tallinna börsi.
  Kuigi aasta on olnud närviline, on meeleolud suurtel aktsiaturgudel positiivsed olnud ning sellest on tõenäoliselt võitnud ka Tallinna börs. Siiski pole põhiturgude (USA, Euroopa) keskmiselt 10protsendine ralli olnud meie aktsiahindade lennukuse peamine tõukejõud.
  2010. aasta rallit võib pidada nii euroralliks kui ka aplausiks majanduse kiirele kohanemisele. Oleme ju eelmise aasta 14protsendist majanduslangust asendamas ligi 4protsendise majanduskasvuga.
  Euro-ootuse kõrval aitasid kaudselt tõusu toetada ka Eesti Telekomi ja Norma börsilt kadumine, kuna stabiilsete dividendiaktsiate aastane tõus poleks tõenäoliselt kuidagi 70 protsendi lähedale ulatunud.
  Samas võis neist vabanenud rahahulk liikuda osaliselt tagasi Tallinna börsile, ehkki stabiilsust ja dividende taga ajavatele investoritele pole Tallinna börsil kahjuks enam suurt midagi pakkuda. On küll Tallinna Vesi, kuid monopolide ohjamise seaduse väljakuulutamine on hoidnud viimased pool aastat nende aktsiat piltlikult öeldes vee all.
  Ehkki veefirma kuldas sel aastal investorid erakorraliselt suurte dividendidega üle (25 krooni aktsia kohta), on ka seda arvesse võttes ettevõte investorite rikkust kümnendiku võrra vähendanud. Samuti on vee hinda pärssinud selle tulevikku puudutav segadus.
  Aasta esimeses pooles ootasid väikeinvestorid pingsalt tühja augu täitmist börsil Eesti Energia aktsiatega, kuid IRLi hääl eesotsas Juhan Partsiga jäi reformaritele alla.
  Õnneks suutis koha täita Premia Foods. Hitti aga jäätisetootmisega kuulsust võitnud firmast sel aastal börsil paraku ei saanud.
  Kes siis turgu vedasid? Üle ega ümber ei saa minna pesutootjast Silvano FG, mis Valgevene ja Venemaa majanduse taastumise taustal sel aastal heasse kasumisse pööras. Nõrk polnud ka ülejäänud mainekas börsikaader (Tallink, Olympic EG, Merko Ehitus, Tallinna Kaubamaja), mis näitasid ühtlast 70-100protsendist kasvu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.