• Jaga lugu:

  Euro-ootust täis börsiaasta

  Aasta 2010 on meeldejääv: selle jooksul kaotas börs oma kaks pikaajalist liiget - Norma ja Eesti Telekomi -, kuid pärast kolme aasta pikkust pausi õnnestus börsil enda rüppe meelitada Premia Foods.
  Tallinna aktsiaturu mängu jälgiv OMXT indeks on aasta algusest tõusnud koguni kahe kolmandiku võrra. Ehkki Tšingis-khaani kaugete järglaste Mongoolia aktsiaturg on ligi 200protsendise tõusuga meist kaugele eest ära jooksnud, annab 60-70protsendine aktsiahindade ralli meile sel aastal tõenäoliselt maailmas väga auväärse neljanda-viienda koha. Ka lõppeva kümnendi arvestuses peaks kohalik aktsiaturg platseeruma maailma esikümnes. Kui minna ajas pikemalt tagasi, siis tänavusest veelgi parem oli 1995. aasta, kui Äripäeva indeks tõusis aastaga koguni 238 protsendi võrra. Suur osa tõusust tehti aga ära enne 3. juunil ametlikult avatud Tallinna börsi.
  Kuigi aasta on olnud närviline, on meeleolud suurtel aktsiaturgudel positiivsed olnud ning sellest on tõenäoliselt võitnud ka Tallinna börs. Siiski pole põhiturgude (USA, Euroopa) keskmiselt 10protsendine ralli olnud meie aktsiahindade lennukuse peamine tõukejõud.
  2010. aasta rallit võib pidada nii euroralliks kui ka aplausiks majanduse kiirele kohanemisele. Oleme ju eelmise aasta 14protsendist majanduslangust asendamas ligi 4protsendise majanduskasvuga.
  Euro-ootuse kõrval aitasid kaudselt tõusu toetada ka Eesti Telekomi ja Norma börsilt kadumine, kuna stabiilsete dividendiaktsiate aastane tõus poleks tõenäoliselt kuidagi 70 protsendi lähedale ulatunud.
  Samas võis neist vabanenud rahahulk liikuda osaliselt tagasi Tallinna börsile, ehkki stabiilsust ja dividende taga ajavatele investoritele pole Tallinna börsil kahjuks enam suurt midagi pakkuda. On küll Tallinna Vesi, kuid monopolide ohjamise seaduse väljakuulutamine on hoidnud viimased pool aastat nende aktsiat piltlikult öeldes vee all.
  Ehkki veefirma kuldas sel aastal investorid erakorraliselt suurte dividendidega üle (25 krooni aktsia kohta), on ka seda arvesse võttes ettevõte investorite rikkust kümnendiku võrra vähendanud. Samuti on vee hinda pärssinud selle tulevikku puudutav segadus.
  Aasta esimeses pooles ootasid väikeinvestorid pingsalt tühja augu täitmist börsil Eesti Energia aktsiatega, kuid IRLi hääl eesotsas Juhan Partsiga jäi reformaritele alla.
  Õnneks suutis koha täita Premia Foods. Hitti aga jäätisetootmisega kuulsust võitnud firmast sel aastal börsil paraku ei saanud.
  Kes siis turgu vedasid? Üle ega ümber ei saa minna pesutootjast Silvano FG, mis Valgevene ja Venemaa majanduse taastumise taustal sel aastal heasse kasumisse pööras. Nõrk polnud ka ülejäänud mainekas börsikaader (Tallink, Olympic EG, Merko Ehitus, Tallinna Kaubamaja), mis näitasid ühtlast 70-100protsendist kasvu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.