Swedbank tõmbas kasvuootusi madalamale

Alyona Stadnik 14. jaanuar 2011, 00:00

Eelmisel aastal kasvas Eesti majandus ja kasvuhinnang muutus positiivsemaks, selle aasta prognoosi alandas Swedbank varasemalt 4,5 protsendilt 4,2-le. Septembris prognoosis pank selleks aastaks hinnatõusu 3 protsenti, kuid nüüd oli prognoos 3,7 protsenti.

Arengumaade kasv aeglustub. Lauri märkis, et maailmamajandus on kosunud oodatust kiiremini ja paremini, kuid siiski esineb suur erinevus arengumaade ja arenenud maade vahel. Arengumaades on 2011. aasta nõrgem, kui oli aasta 2010, ning paljude arengumaad kasvavad kiiresti, kuid kasv aeglustub mõnevõrra.

Lauri sõnul on olulisemad riskid taandunud, teised aga püsivad. "Need on riskid, mis võivad mõjutada rohkem, kui arvatakse, näiteks uus tagasilöök USAs, ei saa välistada, et seal võivad tekkida kinnisvaraprobleemid. Järsud kõikumised finantsturgudel või arengumaade kasvu järsk pidurdamine ehk mulli lõhkemine," loetles Lauri.

Ekspordil vähem kasvuvõimalusi. Põhistsenaariumi, mis praegu käib, nimetas Lauri poris sumpamise stsenaariumiks, mis tähendab, et kasvunumbrid paranevad, kuid pärssivalt mõjuvad arenenud maailma eelarve- ja võlaprobleemid. Eestile tähendab see Lauri hinnangul, et ekspordi kasvuvõimalused ilmselt vähenevad, kui just ei suudeta ekspordi struktuuri parandada. Samas väheneb ka väline inflatsioonisurve, madalad intressimäärad püsivad, mis on soodne keskkond investeeringuteks, ning euro nõrgenemine parandab meie konkurentsivõimet.

Sisetarbimine Lauri sõnul kasvab, kuid tasapisi. "Kulutavad inimesed, kellel on olemas töö ja sissetulek, kuid ülejäänud tõmbavad kulutusi veelgi enam kokku," kommenteeris Lauri.

Praegune kiire inflatsioon aeglustub Swedbanki hinnangul tõenäoliselt umbes märtsis. Eelkõige nõrgeneb välishindade surve ja väheneb mulluste maksutõusude mõju.

Lauri hinnangul tähendab kõrge hinnatõus ka suuremaid palgakasvuootusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing