G4S kontod rahast pungil

Piret Reiljan 24. jaanuar 2011, 00:00

Mitu välisomanduses olevad firmat kasutavad Eestit hoopis laenukontorina. Näiteks Neste Eesti oli 2009. aasta lõpu seisuga emafirmale laenanud 673 miljonit krooni (43 mln eurot) ning kajastas seda kui lühiajalist finantsinvesteeringut. 2008. aastaga võrreldes suurenes Neste laen omanikule ligi 100 miljoni krooni võrra. Laen oli antud peamiselt Eesti kroonides intressimääraga 1,8-5,2%. Neste Eesti omakapital ulatub ligi miljardi kroonini, 2009. aastal teeniti kasumit 102 miljonit krooni (6,5 mln eurot).

"Teenitud kasumi jaotamise otsustab omanik. Neste Eesti teenib väjalaenatud raha eest finantstulu," kommenteeris Neste Eesti juht Ivar Kohv laenuteemat napisõnaliselt.

Neste kõrval on paslik meenutada ka teist Eesti kütuseturu suurtegijat Statoili, kes tõi hiljuti Eestisse kontserni finantskeskuse ning rahastab oma ärisid Eesti kaudu.

Emafirmas hoiustas raha ka endine Tallinna börsifirma Norma, kes tekitas börsil olles väikeaktsionärides pahameelt, kuna dividendide maksmise asemel nuumati Eesti kaudu suuromanikku. 2009. aasta lõpus hoiustas Norma emafirmas 85 miljonit krooni (5,4 mln eurot).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing