Anne Oja • 20. veebruar 2011 kell 7:28

Kaja Kallas: riigil on ettevõtteid rohkem vaja kui ettevõtjail riiki

Reformierakondlasest vandeadvokaadi Kaja Kallase sõnul on riigil ettevõtteid rohkem vaja kui vastupidi ja seetõttu ei tohiks ametnikud ettevõtjaid kiusata.

"Riigil on ettevõtteid rohkem vaja kui ettevõtetel riiki," rääkis Kallas tööandjate keskliidu majandusfoorumil "Tuulelohe lend".

"Minu meelest on suurim raiskamine, et ametnikud, keda järjest tööle võetakse, tegelevad inimeste (ettevõtjate - toim) tegevuse takistamisega," märkis ta.

Kallas selgitas, et avalikul võimul on majanduses neli erinevat rolli. Need on regulaatori roll, konkurendi roll, kui  riik otsustab majanduses otse osaleda, järelevaataja ja karistaja roll ning koostööpartneri roll.

"Tuleb vaadata, et ei oleks ülereguleerimist ja majanduse pärssimist.Praktika näitab, et kui avalik võim osaleb majanduses, pole tegemist võrdse konkurendiga. Põhimõtteliselt on riigiettevõtte töötajad ikkagi ametnikud ja ei pea pankrotti kartma, sest võivad käe sirutada riigi põhjatusse rahakotti," selgitas Kallas, miks riigiettevõtted ei tegele tegelikult majandamisega, vaid tantsivad poliitikute taktikepi järele.

"Neist ettevõtetest hakatakse kasvatama rahvuslikke tšempione, mis võib kaasa tuua selle, et ülejäänud peavad oma poe kinni panema," lisas Kallas.

Tema hinnangul kehtib riigi suhtes praegu kehtib pigem eeldus, et riik on kuri, kuid riik võiks olla pigem koostööpartner, kes ei ürita leida vigu ja kus poleks ametniku ja ettevõtja vahelist alluvussuhet.

"Olen lahke ja lugupidava riigi poolt ja kurja järelevaataja vastu," lisas Kallas.

Hetkel kuum