Reformierakond kaotab toetust

Katariina Krjutškova, Birjo Must 28. veebruar 2011, 06:30

TNS Emori uuringu kohaselt langes ainsa parlamendiparteina Reformierakonna populaarsus veebruaris kaheksa protsendipunkti võrra, samal ajal kui teised on suutnud oma toetust kasvatada.

„Meile see uuring üllatus ei ole – oleme pikalt rääkinud, et valimised on tasavägised. Üllatus saab see olla vaid neile ennustajatele, kes on rääkinud Reformierakonna liiga suurest edust – mingit liiga suurt edu pole – iga hääl loeb,“ kommenteeris uuringu tulemusi Reformierakonna peasekretär Kristen Michal osutades asjaolule, et 2007 aastal otsustas võidu 1,7% valijatest.

Michali kinnitusel on Reformierakond nii programmis kui kampaanias valinud Eesti jaoks majanduslikult vastutustundlikud tee. Sama soliidselt ja pigem tagasihoidlikult on tema sõnul erakond teinud oma reklaamikampaania. „On inimeste otsustada kas nad hindavad seda kui olulist väärtust – see ongi meie peamine vahe teiste erakondadega,“ rääkis ta.

Reformierakonnale järgnevad erakondade reitingu edetabelis Keskerakond, keda veebruaris toetab 25 protsenti valijatest.

Viimase kuu jooksul on populaarsust koguni 21 protsendini suurendanud Reformierakonnaga koos koalitsioonis olev Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).  Samuti on igal kuul oma toetust mõne protsendi võrra kasvatanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), keda veebruaris toetas 16 protsenti valijatest.

Praeguses riigikogu koosseisus kuue saadikuga esindatud Eestimaa Roheliste ja Rahvaliidu populaarsus ei ole veebruaris jaanuariga võrreldes muutunud: rohelisi toetab uuringu kohaselt neli ja Rahvaliitu kaks protsenti valijatest.

IRLi esimees Mart Laar ütles uuringutulemusi kommenteerides, et on tulemustega väga rahul ning tema sõnul näitab kampaaniakuu jooksul 5 protsendiline tõus, et erakond on õigel teel.

„See on olnud töötav strateegia, et oleme läinud konkreetselt lubama ja selgitama inimestele, mida me teeme ja mida ei tee. Samuti oleme suutnud oma prioriteedid paika saada,“ rääkis Laar.

Teised erakonnad on sellist selgust Laari hinnangul millegipärast vältinud. Just see võib tema arvates olla ka üheks Reformierakonna languse põhjuseks.
 „Igal juhul läksid valimised korraga väga palju huvitavamaks – IRLi selline tõus näitab, et tõuseme ilmselt kuni lõpuni välja,“ kinnitas Laar.

SDE esimehe Sven Mikseri hinnangul on Reformierakonna toetuse suhteliselt järsk kahanemine märkimisväärne. „Ilmselt on ka neid endid uinutanud vahepealsetes reitingutes olnud ülisuur edu ja küllap valija ei soovi niiöelda kõiki võimuhoobasid ühe erakonna kätte anda,“ tõi Mikser välja põhjuseid. Eks see on ka mobiliseerinud ilmselt ka teiste erakondade toetajaid, lisas ta. 

„Sotsiaaldemokraatide puhul näitavad aga kõik erinevad küsitlused paljude kuude jooksul stabiilset tõusu ja selles mõttes olen mina rahul,“ rääkis Mikser.

Keskerakondlasele Jüri Ratasele tundub uuringutulemusi vaadates, et inimesed on järjest rohkem hakanud väärtushinnangute peale mõtlema ning saanud need korda. „Samas arvan, et uuringu pärast ei saa hüpata ei ühele ega teisele poole, kuna neid tulemusi tuleb viimastel päevadel nagu oavarrest vihma,“ ütles Ratas.
Viimasel hetkel muudatusi ei tehta

Laari kinnitusel on IRL-l kampaaniaplaan olemas ja viimasel nädalal midagi erakorralist tarvis teha pole. „Pean ütlema, et see pilt, mida me näeme, vastab üsna täpselt meie plaanitule ning arvan, et need tulemused muutuvad meie jaoks veel paremaks,“ lausus ta.

Ka SDE viib Mikseri sõnul juba varem kavandatud kampaania tegevused ilusti lõpuni. „Oleme oma plaanid ehitanud üles pikaajaliselt ega ürita nädalaga imet teha. Ehitame oma edu teadlikule ja järjekindlale tööle,“ sõnas Mikser.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. March 2011, 17:09
Otsi:

Ava täpsem otsing