Rahvaaktsia kandidaat nr 2 - Tallinna Sadam kipub börsile

Jaana Pikalev 01. aprill 2011, 00:00

Pärast seda, kui valitsus kinnitas märtsi esimesel nädalal riigi enamusotsustusõigusega äriühingute poolt 2011. aasta riigieelarvesse makstavate dividendide summad ja nõudis Tallinna Sadamalt sellega dividendideks ca 40 miljonit eurot, on ettevõte sundseisus. Vähem kui kolme nädalaga on juhtkond valmistanud börsiplaani, millega luua rahvaaktsia, sest olgugi et ettevõte mullused finantsnäitajad olid läbi aegade parimad, pole neil vahendeid, et katta enamusosaniku nõutavaid dividendisummasid.

Finantsprobleemid said teatavaks. ASi Tallinna Sadam nõukogu esimehe Neinar Seli sõnul on nad kõnealuse dividendide summa sidunud Muuga sadama uute arendusprojektidega, mille alusel investeerivad operaatorid konteiner-, vedelgaasi- ja vedellastiterminali kokku 200 miljonit eurot.

Asjasse pühendatud majandusminister Juhan Parts on Tallinna Sadama ootamatust finantsprobleemist teadlik ning lubab erandkorras börsile mineku plaani läbi suruda tuleva nädala valitsusekabineti istungil.

Ministri sõnul näitab sadam praegu kaubamahte ja ka reisijate arvu, mis on võib-olla läbi aegade suurimad, ja see viitab, et transpordisektor on praegu päris kenasti taastunud, arvestades nii 2007. aasta olukorda kui ka üldist maailma kaubanduse järsku kukkumisest finantskriisi järel. Viimase fakti toel leiab Parts, et Tallinna Sadama menu börsil saab olema kindlasti suurem kui teistel ettevõtetel, kes viimastel aastatel on Eestis börsile tulnud.

Börsilemineku kavatsus on tekitanud elavat vastukaja. Nasdaq OMX Tallinna ja väärtpaberikeskuse juhatuse esimees Andrus Alber kiidab Tallinna Sadama börsile mineku otsuse heaks. Tema sõnul elavdaks see börsi ja oleks ka hea eeskuju edukatele eraettevõtetele.

Äripäevale börsiplaani tutvustanud nõukogu esimehe sõnul tehakse valitsuse heakskiidul ettevõtte aktsiad börsil kättesaadavaks teises kvartalis. Kui Tallinna Sadam saab dividendide summa kokku, väljub ettevõte börsilt ning kompenseerib investoritele aktsiad Muuga sadama rannikuäärse merealaga kuni 7 kilomeetri raadiuses rannikult. Sellest kujuneb ka atraktiivne pakkumine praegustele sadamaoperaatoritele, kellel avaneb võimalus oma territooriumi mere arvel laiendada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing