Riisalu: Gruusia pole ise muutuda tahtnud

ÄP 25. aprill 2011, 00:00

"See vaimustus, mis meil oli Gruusia vastu kolm-neli aastat tagasi, on ära vajanud eelkõige Gruusia enda süül. Nad ei ole suutnud pöörata oma nägu euroopaliku süsteemi poole," kommenteeris Riisalu.

Ärimehed mures Eesti riigi jaheda suhtumise pärast. Neljapäevane Äripäev kirjutas sellest, et heade poliitiliste suhete tuules Gruusiasse läinud Eesti ärimeeste lootused on osaliselt purunenud. Ettevõtjad kurdavad, et ka Eesti riigi huvi Gruusia vastu on kahanenud ning Gruusiasse suhtutakse kui projekti ja see projekt on lõppemas.

Kuna Gruusia ei ole ise suutnud piisavalt kiiresti muutuda, siis et saa Riisalu sõnul Eesti talle ka abiks olla. "Aidata ja toetada saab ikka seda, kes tahab, et teda toetatakse ja aidatakse. Muidu tekib selline situatsioon, nagu timurlastega oli, et mutike seisab tee ääres, timurlased tulevad ja aitavad mutikese üle tee ja mutike karjub. Tuleb välja, et ta ei tahtnudki üle tee minna. Gruusiaga on sama asi," sõnas Riisalu.

Välisminister Urmas Paeti hinnangul on Eesti-Gruusia suhted pigem head ja tihedad, ELi ja Gruusia suhete kontekstis on aga oluline samm jõuda vabakaubandusleppeni.

"Meie jaoks on oluline see, et Gruusias jätkuksid reformid ning muutuksid Gruusia suhted Euroopa Liidu ja NATOga," ütles Paet.

Paeti sõnul on oluline jõuda vabakaubandusleppeni Euroopa Liidu ja Gruusia vahel, mis aitaks ka ettevõtete äritegevust," märkis Paet. Samuti on oluline viisade lihtsustamislepe Gruusia ja Euroopa Liidu vahel, lisas minister.

Tõenäosus, et vabakaubanduslepe kunagi sõlmitakse, on ministri hinnangul suur, aga kõnelused on keerulised. "Me huvi on, et kokkulepe oleks võimalikult liberaalne," sõnas Paet.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing