Lambidisaini vigureid 1930ndatest tänapäevani

ÄP 29. aprill 2011, 00:00

Tarbekunsti- ja disainimuuseum toob näitusesesaali valguse ja valgustid, väljapaneku moodustavad nii esiletungivad ja ootamatust tekitavad valgustilahendused kui ka äratundmisrõõmu pakkuv massikunst.

Tarbekunsti- ja disainimuuseum alustab sellest nädalast näitusesarja Eesti disainist. Vaatluse alla võetakse erinevad teemakäsitlused ja esemekujundusvaldkonnad. Esimese väljapaneku keskmes on valgustid.

Kunstvalguse edastamise probleemide ja valgustite loomisega on Eestis tegelenud suur hulk kujundajaid. Lisaks on see ala siin tootmisharuna toiminud, pakkudes nii tänuväärset materjali kohaliku disaini esitlemiseks.

Eesti valgustikujunduse alguspunktiks võib pidada 1930. aastatel siinsete arhitektide ja rakenduskunstnike loodut, mis asetus valdavalt Saksa ja Rootsi päritolu kataloogidest või imporditud detailidest valgustite kõrvale.

Ligi kakskümmend aastat hiljem ehk 1959. aastal hakkas tööle katsetehas Estoplast, mille toodang määras siinse elukeskkonna ilme pikkadeks aastateks ja muutus omamoodi ikooniks Nõukogude Eesti argikeskkonnast.

1990. aastad tõid aga Tarmo Luisu valgustiseeria, mille erinevad lambid muutusid kiiresti oma industriaalses lihtsuses väga populaarseteks kujunduselementideks.

Praegusele valgustidisainile on omane mäng arhetüüpsete vormide ja tüüpelementidega. Aastakümnete erinevusi ja valgusdisaini arengut näitusel näha saabki.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing