Segu klassikast ja popist

Kersti Inno 06. mai 2011, 00:00

Täna musitseerivad koos Eesti riikliku sümfooniaorkestriga rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti talendid: solistina oboevirtuoos Kalev Kuljus ja dirigendina Mikk Murdvee.

Kuulsa dirigendi Lorin Maazeli sõnul on Kalev Kuljus oboemängijaks sündinud. Selles võib veenduda igaüks, kes teda mis tahes muusikat mängimas kuuleb.

Kalev Kuljus on võitnud hulga konkursse, sh II rahvusvahelise Cruselli-nimelise oboemängijate konkursi. Praegu on ta Hamburgis tegutseva Põhja-Saksa Raadio (NDR) sümfooniaorkestri soolooboist. Ta on töötanud ka Berliini filharmoonikute, Müncheni filharmoonikute, Baieri Raadio sümfooniaorkestri, Berliini Saksa sümfooniaorkestri ja Birminghami sümfooniaorkestri esimese külalisoboistina, aastail 2000-2003 ERSO oboerühma kontsertmeistrina ning osalenud veel mitme orkestri töös maailmakuulsate dirigentide juhatusel.

Solistina on ta üles astunud samuti arvukate orkestrite ja ansamblite ees, mille hulka kuuluvad näiteks Hamburgi Põhja-Saksa Raadio sümfooniaorkester, Bayreuthi sümfoonikud, Praha kammerorkester jpt.

Kõlavad Richard Straussi viisid. Täna soleerib Kalev Kuljus Richard Straussi oboekontserdis. Müncheni metsasarvemängija poja Richard Straussi (1864-1949) loomingust on kuulsad tema kaks metsasarvekontserti.

Sama kuulus on ka tema küpses eas loodud oboekontsert - üks võluvamaid kontserte sellele pillile.

Sümfoonilised tantsud muusikalist. Esimesed teosed, mis jäädvustasid Richard Straussi nime suurte tähtedega maailma muusikaajaloo lehekülgedele, olid aga tema sümfoonilised poeemid. Neist on kavas "Till Eulenspiegeli lõbusad vembud", mis rabab oma teravmeelsuse, orkestrivärvide pimestava kirkuse ja tormilise fantaasia ja virtuoossete passaažidega metsasarvele.

Leonard Bernsteini (1918-1990) helilooming aitas uuel moel ühendada klassikalist ja popmuusikat, eelkõige tegid seda tema kuulsad Broadwayl etendunud muusikalid. Täna on kavas sümfoonilised tantsud muusikalist "West Side Story". See on 20. sajandi Romeo ja Julia lugu, mis põhineb New Yorgi agulikampade omavahelisel võitlusel. Muusikali esietendus 26. septembril 1957 New Yorgis tekitas suurt kõmu.

Mõlemad, nii Strauss kui ka Bernstein, olid omal ajal kuulsad ka dirigentidena. ERSO ees on täna dirigendipuldis Mikk Murdvee, kes andis möödunud hooajal ERSOga eduka debüütkontserdi. Mikk Murdvee on Helsingi Ülikooli sümfooniaorkestri peadirigent, kes tegutseb aktiivselt ka viiuldajana.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing