Kas iCloud lennutab Apple'i pilvedesse?

Kadri Bank 08. juuni 2011, 00:00

iCloudi-nimeline tarkvara annab kasutajatele võimaluse liigutada oma digitaalset elu arvutite kõvaketastelt elektroonilistesse pilvedesse ehk andmekeskustesse. Apple'i iTunes, mis on maailma suurim muusikamüüja, lubab kasutajatel oma muusikafaile selles pilves säilitada, samuti on iCloudis teenus, mis lubab pilve laadida CD-plaatidelt või internetist alla tõmmatud muusikat.

Tarkvara pakub ka muid võimalusi, näiteks märguandesüsteemi, mis saadab kasutajale sõnumi, app'ide uuendatud versioone ja lihtsustab veebist artiklite lugemist ja säilitamist. Apple alustas iCloudi osas koostööd ka Twitteriga ning uus süsteem lihtsustab säutsumist ja piltide postitamist.

Tehnoloogia ja turu-uuringutega tegeleva Forrester Researchi analüütik Frank Gillett märkis Bloombergile antud intervjuus, et iCloud on Apple'i järjekordne samm, et säilitada oma juhtivat positsiooni nutitelefoni ja tahvelarvutite turul, kuhu on äsja lisandunud Google Androidi tarkvaral põhinevad seadmed. "Kui inimesed saavad oma faile organiseerida ühes sellises isiklikus ökosüsteemis, jäävad nad selle juurde ka püsima, sest üleminek mujale pole mugav," ütles Gillett.

Lisaks ühe kindla süsteemi kasutamisele tõi The New York Times välja, et iCloud seob kasutaja ka järjest enam oma seadete külge, sest vaid vähesed iCloude'i teenused töötavad teiste platvormide kui Apple'i peal.

Nagu Apple'i puhul traditsiooniks on, avaldati uudis konverentsil tuhandete fännide ja entusiastide ees. Apple'i aktsia hind tõuseb tavaliselt enne üritust ja langeb ürituse päeval. Väärtpaber langeski üleeile 5,40 dollarit ehk 1,6%, peatudes 338,04 dollari juures. Aktsia on sel aastal aga tõusnud kokku 4,8%.Wall Streetil tekitab endisel küsimusi ettevõtte ikooniks kujunenud Steve Jobsi tervis. Tegemist oli vähiga võitleva Jobsi teise avaliku esinemisega pärast jaanuari, kui ta läks haiguslehele, kuid oaleb siiski ettevõtet puudutavate otsuste langetamisel.

Tema esinemine esmaspäevasel üritusel oli iseenesest uudis, suurendades investorite usku tema paranemisse, samas ütles Bloombergile antud kommentaaris Gleacher & Co analüütik Brian Marshall, et Jobs nägi võrreldes eelmise esinemisega halvem välja. "Kahjuks ma arvan, et tema väljanägemine tõesti oli, võrreldes eelmise korraga, kui teda nägime (jaanuaris iPad II esitlusel - toim), samm tagasi."Aktsial nii uskujaid kui ka kahtlejaid. Uudisteagentuuri Reuters andmetel prognoosivad Wall Streeti analüütikud küll, et Apple'i aktsia puudutab järgmise 12-18 kuu jooksul 450 dollari piiri. Samuti oodatakse, et Apple kasvatab oma tulusid järgmise viie aasta jooksul keskmiselt 20%. Samas ei ole investorid nõus ise oodatud kasumikasvu valguses raha välja käima.

Telejaama CBS majanduslehekülje Moneywatch kommentaator Dan Burrows tõdes, et Apple'i aktsiaga ei kaubelda täna enam nii, nagu see oleks kuum tehnoloogiaaktsia (inglise keeles hot tech stock) ja pärast esmaspäevast Jobsi ülesastumist on ka raske leida põhjust, miks peaks Apple'ist taas kasvuaktsia saama.

Peale Jobsi terviseprobleemide pole Borrowsi hinnangul iCloudi lahendus ju midagi täiesti uut või teedrajavat. Seetõttu ei saa välistada, et ka konkurendid mõne samasuguse tootega välja tulevad. Kolmandaks muutub Apple'i järjest suuremaks ettevõtteks, mistõttu on tulude kasvu järjest raskem saavutada. "Nagu Microsoft ja Intel on tõestanud, kahandavad liigsed ootused tulu, kui tehnoloogiaettevõte liiga suureks kasvab," lisas Burrows.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing