Epideemial mõju mis Tšernobõli katastroofil

Katri Soe-Surén 09. juuni 2011, 00:00

Saksa Talupidajate Liidu president Gerd Sonnleitner nõudis esmaspäeval riigilt talunikele rahalist toetust, väites, et Eheci epideemia on tõuganud köögiviljakasvatajad suurimasse kriisi alates Tšernobõli katastroofist. "Kurkidele, tomatitele ja salatile kehtestatud piirangud ei ole aidanud epideemia levikut peatada, samas on need põhjustanud põllumajandusele tohutuid kahjusid," ütles Sonnleitner.

Prantsusmaa ja Hispaania nõuavad kompensatsiooni. Euroopa Talupidajate Liit hindab epideemiast põhjustatud kahjude suurust Euroopa talunikele rohkem kui 892 miljonile eurole. Euroopa Liit on valmis pakkuma talunikele 150 miljoni euro ulatuses kompensatsiooni, mis kataks umbes kolmandiku kahjudest. Enim kannatanud riigid Hispaania ja Prantsusmaa nõuavad aga kahjude sajaprotsendilist kompensatsiooni.

Saksamaale on Eheci epideemia tõttu ette heidetud põhjendamata paanika tekitamist. Vastupidiselt algsele infole ei leitud epideemia allikat ei Hispaania kurkidest ega Põhja-Saksamaa idudest. Saksa tervishoiuminister Daniel Bahr tunnistas kolmapäeval, et ametkondade kommunikatsioonis on seoses kriisiga olnud probleeme. "Liiga palju spekuleeriti. See muutis inimesed ebakindlaks."

Enim on kriisis kannatada saanud Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Saksamaa ja Hollandi köögiviljakasvatajad. Pärast seda, kui selgus, et Hispaania kurgid epideemiat ei põhjustanud, nõuab Hispaania, et Saksamaa vabandaks, maksaks Hispaania talunikele valurahaks 400 miljonit eurot ja aitaks taastada tarbija usaldust Hispaania toodete vastu. "Kurgi au tuleb taastada," nõudis esmaspäeval Euroopa Parlamendis vihaselt kurgiga vehkides Hispaania parlamendiliige Francisco Sosa Wagner.

Paljud riigid ei luba Euroopa Liidu köögivilja üle piiri. Praegu ei ole teada, millal ja kas üldse epideemia algallikas leitakse, kuid on selge, et tarbija usaldus värske köögivilja vastu on pikaks ajaks kahjustatud. Venemaa on täielikult keelustanud köögivilja impordi tervest Euroopa Liidust, Hispaania ja Saksamaa toodangu impordi on peatanud näiteks Lõuna-Korea, Saudi Araabia ja Katar.

Sügavkülmutatud kaubal on hea minek. Saksamaal on köögi- ja puuviljade jaemüük kahanenud 30-40 protsenti. Kuigi ükski ametkond pole hoiatanud näiteks paprika, redise, porgandi või maasika eest, on ka nende müük kahanenud. Ajaleht Süddeutsche Zeitung kirjutas konkreetseid arve mainimata, et taas kasvab sügavkülmutatud toodete läbimüük, nii lähevad hästi kaubaks näiteks kilepakendis juurvili, kalapulgad ja pitsa.

Positiivne sõnum tuli kolmapäeval Berliinist, kui Saksamaa tervishoiuminister Daniel Bahr teatas, et uute haigestunute arv on märgatavalt vähenemas. Viimastel andmetel on E. coli bakterisse nakatunud ligi 2500 inimest 12 riigis, 25 inimest on surnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing