Võitlus õige asja eest!

Signe Sillasoo 10. juuni 2011, 00:00

Selle ja järgmise nädala üritusi ja sündmusi sobib kokku võtma sõna "võitlus", olgu siis millegi eest või kellegi vastu. Rakvere Teatris täna esietenduv "Noor Eesti" viib publiku eelmise sajandi teise kümnendisse. Aastal 1917 sai kokku seltskond noori helgeid päid, kelle eesmärk oli puhuda elu sisse kirjanduslikule organisatsioonile Noor-Eesti, sündis aga hoopis Siuru.

Sellelt poliitilises mõttes keeruliselt, pinevalt ja segaselt ajalt oodati kõige vähem seda, et keegi leiaks mahti ja tahtmist luule kaudu oma meelsust väljendada, aga nii sündis.

Sama tuleb ette ka tänapäeval, olgugi et rahuajal, hoopis teises kontekstis ja formaadis. Cabaret Rhizome'i lavastus "Harri barrikaadidel" räägib neljast sõbrast, kes samuti tahavad oma meelsust avaldada ning majanduslike, ühiskondlike, poliitiliste ja sotsiaalsete probleemide üle vaagida. Ent kas kitsaskohad on alati kitsaskohad, äkki on asjalood mõnikord paremad või äkki hoopis katastroofilisemad?

Seisukohti võtavad peategelased, osake üldisest rahvamassist, vaid piskule infole ja kellegi teise tõekspidamistele tuginedes. Saab näha, mida neli sõpra Vabaduse väljakul toimuvatel etendustel pakuvad.

Ka kino ja näitusesaal ei jäta võitlusteemat sel nädalal puudutamata. Artise ekraanile jõudev film "Potiche - iluasjake" pakub võitlust ühe pere elus. Kumus täna avatav näitus aga võitlust, mis võideldi ära aastakümnete eest ehk ajal, kui Pavel Filonovi analüütilise realismi kui millegi uue, väärtusliku ja sellises vormis säilitamist vajava eest välja astus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing