Partsi imelikud vangerdused riigifirmade nõukogudes

22. juuli 2011, 00:00

Sõõrumaa jälgedes üritavad nüüd oma miljonite poole astuda teisedki ettevõtjad, kes sokutavad ennast või enda esindajaid poliitikute abil riigifirmade juhtorganitesse. IRLis on nende abimees majandusminister Juhan Parts.

Eesti Energia nõukogu uuteks liikmeteks pani Parts Andres Saame ja Toomas Tautsi. Mõlemad on seotud Eesti Energia konkurentidega.

Tautsi valimine on seda üllatavam, et viis aastat tagasi pidi mees Partsi nõudmisel aktiivsest poliitikast taanduma. Partsile ei meeldinud, et Tallinna volikogu Res Publica fraktsiooni juhtinud Tauts sokutas abikaasa Lääne-Tallinna Keskhaigla haldusjuhiks. Partsi hinnangul seadis Tauts isiklikud huvid kõrgemale avalikest huvidest. On imelik, et kui mõni aasta tagasi ei usaldanud Parts Tautsi erakonna asju korraldama, siis nüüd paneb mehe vastutusrikkamasse ametisse.

Teine muudatus puudutab Tallinna Sadamat, mille nõukogu liikmeks sai Hillar Teder. Võib-olla on see juhus, aga Teder sai koha pärast seda, kui otsustas hakata taas aktiivselt Tallinna Sadama naabriks olevaid Admiraliteedi basseini kinnistuid arendama. Arvan, et just see arendusprojekt sundis Tederit oma poliitilistelt vaadetelt kahestuma ja toetama IRLi kõrval ka Keskerakonda.

Kolmas näide on Eesti Post, mille värskeks nõukogu liikmeks tegi Parts Olle Koobi. Ma ei kujuta ette, et mõne erafirma omanik oleks nõus oma firma nõukogu liikmeks panema inimese, kes selle sama ettevõtja jätab erinevaid skeeme ja tankiste kasutades pika ninaga.

Olle Koobile kuulusid raskustesse sattunud postiteenusefirmad D2D ja D2D Kuller. Nende firmade vastu oli konkurentsiamet esitanud enam kui poole miljoni kroonise nõude. See raha jäi aga riigil saamata.

Parts tuli poliitikasse loosungiga, mis teatas, et tegemist on äraostmatuga. Tema hiljutised vangerdused näitavad, et riigifirmade nõukogude kohad on muudetud kaubaks, mida saab osta, toetades avalikult või varjatult valitsusparteid.

Edasi sõltub juba ettevõtja nahaalsusest, kui suurt isiklikku tulu tal õnnestub teenida. Selles võistluses kuulub seni esikoht Sõõrumaale, kes praegu toimetab Eesti Raudtee nõukogus ja on ka selle riigifirma suutnud enda äri huvides tööle panna. Hulk teisi ettevõtjaid on aga Partsi abiga hakanud Sõõrumaale kuklasse hingama ja nõuab oma osa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing