Abipakett viskas turud hoogsalt üles

Romet Kreek 25. juuli 2011, 00:00

Kuid finantsturgudele on omane pealiskaudsus ja nad on kapriissed. Kui leitakse vähimgi põhjus kahelda paketi elluviimises või selgub, et paketi detailid ei ole ootuspärased, võidakse ringi mõelda ja taas peavalu põhjustada.

Ma ei ole näinud paketi detaile. Küll aga on pankade lobiorganisatsiooni IIF finantspakkumine euroala riikidele. Kas see läheb sellisel kujul läbi või tulevad kokkuleppe detailides muudatused, ei oska veel öelda. Paraku on paketti raske mõista ja sealt paistavad ka juba probleemsed kohad.

Nagu teada, on sisuliselt vabatahtlikul Kreeka võlakirjade restukureerimisel neli varianti (viies on mitte midagi tegemine). Need variandid tähendavad, et võlakirjaomanikud saavad nuheldud, mis oli Saksamaa suur soov.

Mõningast segadust tekitab see, et võlakirjad tagatakse vahetuses tippreitinguga AAA võlakirjadega, mille garandiks on euroala riigid. Küllaltki negatiivselt paketti suhtuv finantsturukaupleja Peter Tchir tõi Seekingalphas kitsaskohana välja selle, et euroala valitsuste koondreiting on madalam AAAst ning mitmed reitingud on vaatluse all langetamise suunas.

Ka plaanitakse turult odavalt Kreeka võlakirju kokku osta ja need siis tühistada. Paraku on turud juba eest ära liikunud ja nüüd on nende paberite ostmine kallim. Tchir on skeptiline ka selle suhtes, et turuosalised tormavad Kreeka võlakirju vahetama - enam kui aasta jooksul oli nendest võimalik parema hinna eest lahti saada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing