Greenspan: USA uhkus sai haavata

Maarja-Liis Mitri 08. august 2011, 21:09

Standard & Poorsi otsus USA krediidireitingut alandada on endise USA keskpanga esimehe Alan Greenspani meelest halva mõjuga ameeriklaste meeleseisundile.

Ma arvan, et S&P tabas väga valusalt ühe närvi pihta, andes märku, et USA majanduses on midagi fundamentaalselt valesti, ja selleks närviks oli USA enesehinnang, sõnas endine Föderaalreservi juht Alan Greenspan intervjuus NBC-le.

CNBC-le antud usutluses ründas USA rahandusminister Timothy Geithner S&P otsust, lisades, et Ühendriigid on palju tugevamad kui Washington ja rõhutades usku nii ameeriklastesse kui ka USA majanduse taastumisvõimesse.

Viimasele vaatamata on oodata, et reitingu alandamise mõju USA psüühikale on tuntav, eriti kuna Hiina rõutab pidevalt, et Washington saab vaid iseennast süüdistada, kirjutab CNBC.

"Esimene asi, mis saab kindlasti reitingu langetamisest valusa hoobi, on USA rahvuslik uhkus. USA peab nüüd ränka tööd tegema, et AAA-tasemele tagasi jõuda, ja see kõik võtab oma aja," ütles First Globali peastrateeg Devina Mehra. Mees lisas, et taoliste negatiivsete sündmuste ajal, saavad finantsturgudel enim kannatada aktsiad ja seekordne juhtum pole erandiks.

Üks CNBC küsitletud majandusteadlastest usub hoopis aga, et majandus on jõudnud neli aastat tagasi alanud majanduskriisi teise faasi.

"Esimeses faasis domineerisid majanduslangus ja kahtlused, kas erasektor suudab oma laene teenindada," ütles Harm Bandholz, üks Unicredit Researchi peaökonomiste. "Nüüd oleme jõudnud teise faasi: riigivõlakirjadesse investeerijad hakkavad kahtlema valitsuste võimes oma laene teenindada." Bandholz lisas, et praeguseid riigieelarveid vaadates satuvad ka mitmed teised AAA-reitinguga riigid surve alla ja seetõttu usub ta, et AA-reitingust saab maailma võimasaimate majanduste jaoks varsti uus AAA. Selle tagajärjed ei pruugi aga üldsegi väga halvad olla, sest investoritel pole just palju alternatiive jäänud, kirjutab CNBC.   

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2011, 09:36
Otsi:

Ava täpsem otsing