Toiduhinnad kallinesid järsult

Fredy-Edwin Esse, California 12. august 2011, 10:55

Toidutoorainete hinnad tegid järsu hüppe üles pärast seda, kui USA valitsus alandas põllusaaduste prognoosi tugeva kuumalaine ja põua tõttu, vahendas Financial Times.

USA põllumajandusministeerium maalis eriti nukra pildi maisi hinnast: "Juulikuu ebatavaliselt kõrged temperatuurid ja keskmisest väiksem sademete hulk üle kogu maisivöö (corn belt) on oluliselt vähendanud saagikuse väljavaateid."

Samas tähendavad tõusvad hinnad head põllumajandussektorile. Pärast raporti avaldamist tõusid järsult mitmete põllumajandusega seotud firmade aktsaid nagu traktorite tootja Deere & Co ja väetise tootja Potashi aktsiad.

Kuid tõusvad toiduhinnad pole vaid lihtinimese probleem. Kõrgem maisi hind tähendab automaatselt kõrgemat looma-, linnu-, lamba- ja sealiha hindu ja seega suuremat toiduhinna inflatsiooni, mis piirab ka keskpankurite tegutsemisvabadust. Hiina, India ja teised arenevad riigid on see aasta osalt just kiiresti kallinevate toiduhindade pärast pidanud tõstma intressimäärasid.

USA on hetkel maailma suurim toidutoorainete eksportija, kes toodab poole maailma maisist, kolmandiku maailma sojaubadest ning viiendiku nisust. Seega avaldavad kohaliku põllumajandusministeeriumi prognoosid olulist mõju maailma toiduhindadele.

"Me näeme kõrgeid toiduhindu veel pikka aega," ütles AgResource'i konsultant Dan Basse FT-le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. August 2011, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing