Pangandus USAs – salalaen ja kohus

Fredy-Edwin Esse, California, Anu Jõgi 24. august 2011, 07:00

Alates 2007. aastast alguse saanud Wall Streeti suurpankade langus on neli aastat hiljem endiselt täies hoos, sest ilmsiks tulevad uued salalaenud ja kohtukaasused ning pankade aktsiad kukuvad juba läbi finantskriisi põhja.

Viimase aja ühe suurima pommina tuli esmaspäeval ilmsiks, et Wall Streeti aristokraatia, nii hellitavalt nagu Bloomberg neid kutsub, sai USA Föderaalreservilt (Fed) salalaenudena 1,2 triljonit dollarit, ilma milleta oleks kohalik pangandussektor ilmselt kokku kukkunud.

Eestlaste ühtedeks populaarsemateks aktsiateks olevad Citigroup ja Bank of America, kes 2006. aastal valitsesid tõusvate kinnisvarahindade najal USA finantsmaastikku ja aitasid sektoril ühtekokku teenida aasta üle 104 miljardi dollari kasumit, vajasid kõigest poolteist aastat hiljem kinnisvaraturu krahhi tõttu kuus korda rohkem ehk 669 miljardit dollarit abilaene Fedilt.

Lisaks laenudele on teise suure probleemina pankade kaelas aina uued ja uued uurimused ja kohtukaasused. Kui mõningaid teisi pankade halbu esitlusi peetakse lihtsalt saamatuse tulemuseks, siis Goldman Sachs on saanud „kurja wallstreetlase“ imidži endale külge ning eilne uudis kinnistas seda kuvandit. Nimelt sai ilmsiks, et panga tegevjuht Lloyd C. Blankfein ja teised töötajad on ridamisi advokaate palganud, kaitsmaks end Senati uurimiskomisjoni võimalike süüdistuste eest. 3. mail teatas USA justiitsministeerium, et vaatab üle aprillis esitatud raportit, milles süüdistati Goldman Sacshi klientide eksitamises seoses keerukate hüpoteektagatistega seotud investeeringutega 2007. aastal.

 Loe pikemalt tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2011, 13:54
Otsi:

Ava täpsem otsing