Filter rajab Soome ainulaadse elektrijaama

Ain Alvela 31. august 2011, 00:00

Filter ja Toholammin Energia Oy sõlmisid lepingu maailma esimese keevkihtkatlaga ORC-tehnoloogial (orgaaniline Rankine'i ringprotsess) põhineva elektri- ja küttejaama ehitamiseks.

Tulevane jaam hakkab tootma 7 MW soojust, mis suunatakse kohalikku kaugküttevõrku ja aurutarbijatele, ning 1,2 MW elektrit riigi elektrivõrgu tarbeks. Filter teeb töö võtmed-kätte-põhimõttel, kusjuures katel toodetakse Filteri tütarfirmas Nivalas. Seda tüüpi jaam töötab suure kasuteguriga, ei tekita ülemääraseid heitmeid ja ekspluatatsioonikulud on väikesed.

Spetsiaalselt Toholampile projekteeritud jaama katlas on traditsiooniline soojuskandja vesi asendatud termaalõliga, mille temperatuur on üle 300 7C. Kuumas õlis sisalduv soojusenergia muundatakse elektriks energiaplokis, mille valmistab oma ala juhtiv tootja Turboden. Keevkihtkatlas on võimalik keskkonnasäästlikult põletada laias valikus kohalikke kütuseid.

Erinevalt tavaliselt kasutatavatest restkolletest tagab keevkihttehnoloogial põhinev kütuse põletamine hõljuvas (mullivas) liivakihis selle, et tänu madalale põlemistemperatuurile on suitsugaaside heitmetase madal, seadmete kasutegur suur ja töötada saab tavapärasest laiemas võimsuste vahemikus.

Keevkihttehnoloogia üha laialdasema leviku põhjus on võimalus vähendada kahjulikke atmosfääriheitmeid ning samas koldes saab kasutada mitmesuguseid kohalikke ja kehva kvaliteediga kütuseid, näiteks hakkpuitu, pelleteid, ja puidutööstuse jääke, aga ka turvast, muda ja biomassi ning teisi kütuseid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing