Islandi endine peaminister kohtu all

ÄP 06. september 2011, 00:00

Endise peaministri peasüü on tegevusetus - peaministrina ei võtnud ta süüdistuse kohaselt midagi ette 2008. aastal riigi pangandust ja majandust tabanud finantskriisi ärahoidmiseks, ehkki ohu märgid olid õhus.

Eile kohtus ütles Haarde, et ta ei tunnista ennast süüdi, ning Haarde advokaadid esitasid taotluse süüdistus tühistada.

Haarde advokaadid pareerivad, et süüdistusele pole eelnenud piisavat juurdlust ning süüdistus ise on liiga ebamäärane, et juriidilistele standarditele vastata, kirjutas nädalavahetusel New York Times. Haarde sõnul olid krahhile eelnenud sündmused aga liiga komplitseeritud, et neid saaks taandada ühe poliitiku vastutusele võtmisele. Pigem kasutavad poliitilised vastased võimalust kriisi ajal Islandil võimul olnud Iseseisvuspartei materdamiseks.

Ainsana süüpingis. Möödunud sügisel leidis spetsiaalne parlamendikomisjon, et süüdistus tuleks esitada vähemalt neljale inimesele - peaministrile ning veel kolmele ministrile. Pärast arvukaid poliitilisi manöövreid ja vaidlusi jäi aga süüpinki Haarde üksi. See on andnud protsessile poliitilise nõiajahi kõrvalmaigu.

"Ta oli Islandi krahhi üks arhitekte, selles pole kahtlust," kommenteeris NYT-le üks kohalik elanik. "Partei, kuhu ta kuulus, ruineeris Islandi. Süüpingis tahaksin ma aga näha rohkem inimesi, mitte teda üksi."

Kui mõnel poliitikul oleks veel suurem süü kui Haardel, siis Islandil levinud arvamuse kohaselt on see David Oddsson, Haarde sõber ja mentor ning Islandi peaminister aastatel 1991-2004. Just sel ajal müüs Island pangad erakätesse ja liberaliseeris pangandusseadused, sillutades teed lühikesele jõukuseajale, mis lõppes kogu riigi majanduse krahhiga. Poliitikast lahkumise järel sai temast Islandi keskpanga juht, kus ta ülesanne oli teha järelevalvet süsteemi üle, mida ta ise oli luua aidanud. Sellest ametist sunniti ta 2009. aastal lahtkuma. Nüüd on Oddsson Islandi suurima päevalehe Morgunbladid toimetaja.

Vale mees kohtu ees. "Oddsson on kuningas ja meie n-ö poome siin printsi," ütles NYT-le Islandi Bifrosti Ülikooli Euroopa uuringute keskuse direktor Eirikur Bergmann. "Sel põhjusel on inimestel toimuvast paha tunne, sest mitmes mõttes on kohtu ees vale mees."

Islandi Ülikooli politoloogia professor Gunnar Helgi Kristinsson leiab, et head lahendust ei olegi: "Kui ta õigeks mõistetakse, siis leiavad inimesed, et see on tüüpiline süsteemile, kus keegi ei vastuta. Kui ta süüdi mõistetakse, siis jääb mulje, nagu oleks tema üksi süüdi."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing