Päev pärast homset - kas päike veel tõuseb idast?

Heizo Takenaka 07. september 2011, 00:00

Maavärin ja tsunami, mis tabasid Jaapanit märtsis, ületasid oma võimsusega suures ulatuses kõige hullemaid ametivõimude stsenaariume. Ligi pool aastat hiljem on kogu kahju endiselt raske määrata. Sotsiaalsed rahutused ja segadus, samuti radiatsioonilekked Fukushima tuumajaamast jätkuvad. Nüüd on riik saanud veel ühe suure löögi - järjekordne riigireitingu alandamine. Mõlemad - Moody ja Standard & Poor's - hindavad Jaapani võlakirju alles neljanda tasemega.

Eelmisel aastal kasvas Jaapani majandus suhteliselt head 3%, kiiremini kui USA või EL. Kuid kasvu pidurdumist ennustati juba enne maavärinat. Majandus kahaneski esimeses kvartalis 3,5%.

Maavärina ja tsunami poolt hävitatud põhikapital ja taristu vähendas SKPd hinnanguliselt 2%. Kuid see ei pruugi olla halb: enne maavärinat oli Jaapanis nõudluse ja pakkumise vahe umbes 5% SKPst. Vähendades seda 3%-le, tõusevad ka hinnad - just see, mida Jaapan vajab pärast aastaid püsivat deflatsiooni.

Riigi suuremad kulutused kapitaliinvesteeringutesse ja muudesse hangetesse tõstab sisemaist nõudlust. Varjupooleks on, et tarbijate ja investorite kindlus on saanud löögi, peamiselt seoses radiatsioonilekkega ja energiakatkestustega. Jaapani Majandusuuringute Keskuse hinnangul võivad energiatarne katkestused negatiivselt mõjutada Jaapani majandust järgneva kolme aasta jooksul. Näiteks kui Tokyo suurlinna-ala energiavarustus langeb sel aastal 10%, kukub Jaapani SKP 2%.

Varsti pärast õnnetust teatas valitsus, et ülesehitusega kasvav nõudlus ja kõrgemad hinnad toovad kaasa suhteliselt kiirema majanduse taastumise. Seisukoht on liiga optimistlik, sest kahtlustan, et valitsus kavatseb rahastada uusi kulutusi maksutõusuga.

Võtmeküsimus on, kas õnnetus mõjutab üleilmset tarneahelat. Jaapani majandusministeeriumi teatel taastas 60% ettevõtetest end juba aprilliks, 30% tegi seda suvel ja ülejäänud 10% pärast sügist. Kuid väiksemgi katkestus võib osutuda väga oluliseks, eriti Aasias. Näiteks Renesas Electronics, mis iseenesest on keskmise suurusega ettevõte, käibega 1,9 miljardit dollarit, toodab enam kui poole kogu maailma mikroelektroonikast autodele.

Seevastu suhted mõjukate riikidega võivad Jaapanil paraneda. Näiteks Hiina peaminister Wen Jiabao ja Lõuna-Korea president Lee Myung-bak kohtusid Jaapani lahkuva peaministri Naoto Kaniga Fukushimas. Veelgi enam, Jaapani suhted USAga, mis kannatasid pärast Demokraatliku Partei võimuletulekut kahe aasta eest, näivad olevat nüüd tugevamad kui eales varem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing