12. september 2011 kell 5:13

Ansip: paljudel riikidel olukord hullem kui meil

On reede lõuna, peaminister Andrus Ansip kohtub üle viiekümne ärimehega Ameerika, Inglise, Saksa, Taani, Soome, Rootsi Kaubanduskojast, et rääkida Eesti tulevikust ja valitsuse järgmistest eesmärkidest.

Peaminister oli kutsutud peaesinejaks Ameerika Kaubanduskoja igakuisele üritusele, mida on korraldatud juba viimased viis aastat.

Ansipi kõne on ärimeeste sõnul positiivne, kuid küsimustele vastates jäi ta pigem oma mugavustsooni. Tema positiivsus tuleneb sellest, et mõned riigid on hullemas positsioonis kui Eesti buumi ajal. Rahuloluks annab valitsusele alust näiteks see, et S&P muutis Eesti reitingu väljavaate positiivseks.Samas tõdeb peaminister siiski, et me ei tea, mis juhtub homme Eestis ja maailmas. “Me peame muretsema,” sõnab Ansip.

Kuidas Eestit müüa?

Ärimehed tõstavad üles teema, et Eesti ei müü ennast piisavalt hästi, ning küsivad, kuidas Ansip Eestit müüks. “Meil on madalad tööjõukulud. See on peamine argument,” vastab Ansip. “Aga seda ei pea ettevõtetele ütlema, sest seda nad teavad ka ise,” nendib peaminister ning läheb üle teisele teemale. Peaminister mainib Eesti jaoks olulisena ära ka euro kasutuselevõtu.

Eestis ärimehena tegutsev Ameerika kaubanduskoja liige Niels Hollender nõustub, et Eesti konkurentsieelis Läti ja Leedu kõrval on kindlasti euro. “Hea maksusüsteem ning madalad tööjõukulud on ka eeliseks,” nimetab Hollender.

King pigistab hariduses

Üritust juba mitmendat aastat külastav Saksa-Balti kaubanduskoja liige Joachim Raue kiidab Eestit selle eest, et Eestil on olemas mingisugune strateegia tulevikuks. “Eesti peaks muuta haridussüsteemi, siis saab ennast peaks paremini müüa,” annab Raue nõu.

Ärimehed ei kahtle selles, et Eesti konkurentsivõime on tugev, seda ei tee ka Ansip.

Autor: Alyona Stadnik, Anu Jõgi

Hetkel kuum