Ettevõtted Obamale: kärbi julgelt

Maarja-Liis Mitri 12. september 2011, 18:26

Ettevõtete juhid ja endised USA valitsusametnikud julgustasid esmaspäeval president Barack Obamat kärpima kulusid veel ulatuslikumalt kui seni kavas.

Ligikaudu 60 ettevõtte juhti ja endist Rahandusministeeriumi ametnikku saatsid esmaspäeval Valgesse Majja kirja palvega, et Obama astuks oma järgmisel esmaspäeval Kongressile esitatavas kärpekavas veelgi julgemaid samme, et Ühendriikide võla suhet SKP-sse vähendada.

Vastutustundliku Eelarve Komitee poolt adresseeritud kirjas seisis, et kulusid peaks vähendama palju enam kui seni planeeritud 1,5 triljonit, millele neljapäeval lisandus 447 miljardit presidendi tööturu-abipaketti finantseerimiseks. Komitee soovitas esmajärjekorras üle vaadata kuluhüvitised ja maksusüsteemi.

Eelmisel nädalal kohtus esmakordselt võlapiiri-kokkuleppe ühe tingimusena moodustatud kuuest vabariiklasest ja kuuest demokraadist koosnev Kongressi "superkomitee", mis peab novembri lõpuks esitama plaani, kuidas kümne aasta jooksul kärpida riigi kulusid vähemalt 1,2 triljoni võrra. President esitab komiteele oma ettepanekud järgmisel esmaspäeval.

Obama on esialgu öelnud, et kulusid peab alandama vähemalt 2 triljoni võrra. Ühtlasi oli kulude vähendamine vabariiklaste tingimus, millega viimased nõustusid tõstma Ühendriikide võlapiiri enne 2. augustit, vältides sellega USA maksejõuetust.  

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. September 2011, 08:05
Otsi:

Ava täpsem otsing