Anti Marguste tähistab 80 aasta juubelit kontserdiga

Kersti Inno 16. september 2011, 00:00

Pärnu Linnaorkester ja Pärnu kontserdimaja teevad oma hooaja avakontserdil kummarduse Pärnumaalt pärit heliloojale Anti Margustele, kes sai 5. augustil 80aastaseks. Koos Pärnu Linnaorkestriga esinevad kontserdil Eesti Rahvusmeeskoor, organist Piret Aidulo ja saksofonimängija Raivo Tafenau. Dirigendid on Jüri Alperten ja Ants Soots.

Anti Marguste muusikuks saamine käis tavapärasest veidi kaugema kaarega teed pidi. Kompositsiooniõpinguid konservatooriumis Mart Saare ja Anatoli Garšneki juures alustas ta alles pärast Tallinna Polütehnilise Instituudi majandusteaduskonna lõpetamist. Aastatel 1962-2001 õpetas ta G. Otsa nim. Tallinna Muusikakoolis muusikateoreetilisi aineid ja rahvaloomingut. Ta on töötanud ka ajalehe Sirp ja Vasar muusikaosakonna juhatajana.

Maestro on endiselt loominguliselt värske. Sellest räägib Nargenfestivalil esiettekandele tulnud kolmest minimono-ooperist koosnev teos "Monoloogid".

Uudisteoseid kõlab ka kontserdil "Antimees" Pärnus. Kavas on valik Anti Marguste rikkalikust loomingust, kuhu kuulub nii suur- kui ka väikevorme, nii sümfooniaid kui ka koorilaule.

Rahvusliku värvinguga helimaalinguid loova helilooja teostes on rahulikku eluvaatlust ja irooniatki, kuid ennekõike leiab siit muigelsui väljaöeldut ja lopsakat huumorit, mis on muusikas küllaltki haruldased. Huumorisoon väljendub kas või sõnamängulistes pealkirjades, nagu on oreliteostel "Oreleelo", "Orelend" ja "Oreloits".

Mis puutub Anti Marguste kooriloomingusse, siis on ta alati silma paistnud erilise tekstivaistuga. Ütlemise täpsus, puändikus, selle võimendamine muusika kaudu - nii võiks iseloomustada helilooja suhet tekstiga.

Et saavutada huvitavaid tämbrikontraste, on Marguste oma teostes sageli kasutanud ebatavalisi instrumentaalkoosseise: pannud roopilli kokku kammerorkestriga või džässtrummid naturaaltrompeti ja klavessiiniga.

Pärnu kontserdil kõlavad teosed meeskoorile, orelile ja orkestrile. Nende hulgas on sellised populaarsed laulud nagu "Vanasõna - vana hõbe" ja "Meestetoonid" ning tuntud oreliteoseid "Oreleelo" ja "Oreloits". Esiettekandele tuleb neli teost: "Hoidkem ühte" ja "Dance and Sing" orkestrile, "Saxkontsertiino" saksofonile ja orkestrile ning "Viru tattoo" orkestrile ja meeskoorile.

Kirjutanud nii estraadi- kui ka tõsist muusikat, peab Anti Marguste ennast muusikas tänapäevani kõigesööjaks. "Muusika on minu nägemuses puu, sellel on harud, kust hargnevad järgmised oksad," on helilooja kunagi intervjuus öelnud.

Kontserdil on kavas helilooja Anti Marguste sõnalised vahepalad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing