Üksmeele Keskus võib valitsusse pääseda

Katri Soe-Surén 21. september 2011, 00:00

Paistab, et vasakpoolsel Üksmeele Keskusel ja parempoolsel Ühtsusel ei ole suuri eriarvamusi majandusküsimustes, kirjutas Biznes & Baltija. Plaanis on detsembris tulla välja IMFi abiprogrammist, viia eelarve defitsiit 2012. aastal 2,5%-le SKPst ning siseneda eurotsooni 2014. aastal. Peaminister Valdis Dombrovskis ütles ajakirjanikele, et "faktiliselt saime Üksmeele Keskuselt nõusoleku sellisele rahandus- ja majanduspoliitikale".

Siiski ei ole kindel, kas esmaspäevane viisakuste vahetus ka tegelikuks koostööks vormistatakse, kirjutas B&B. Seda enam, et Üksmeele Keskus ei ole päevakorrast täielikult maha võtnud pensionide indekseerimise ja eurole üleminekuks rahvahääletuse korraldamist.

Eile pidasid omavahel läbirääkimisi Reformipartei ja Ühtsus. Räägiti muu hulgas sellest, milline kahest võimalikust partnerist - Üksmeele Keskus või rahvuslaste ühendus Kõik Lätile - Isamaale ja Vabadusele (VL-TB/DNNL) - on eelistatum.

Üksmeele Keskus annaks seimis suurema toetuse. Valitsuskoalitsiooni ilma Reformipartei ja Ühtsuse osaluseta ei peeta elujõuliseks. Esimesed kaks said laupäeval toimunud parlamendivalimistel vastavalt 22 ja 20 kohta, Üksmeele Keskusel on 31 ning VL-TB/DNNL-l 14 kohta. Roheliste ja Talurahva Liit oli eelmises valitsuses Ühtsuse partner, kuid uues seimis on neil vaid 13 kohta. Esialgu on nemad ametlikest läbirääkimistest välja jäetud.

Kui ZRP-l ja Ühtsusel õnnestub Üksmeele Keskusega koalitsioon moodustada, oleks valitsusel seimis 73 saadiku tugev toetus. Teine võimalik kombinatsioon koos VL-TB/DNNLiga annaks ainult 56 kohta, kuid aitaks päevakorrast kõrvaldada mõned valulised ajaloolised küsimused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing