Lõplik paanika on nägemata

Romet Kreek 26. september 2011, 00:00

Alates maist on maailmas aktsiaturgudel hävinenud enam kui kümme triljonit dollarit. Neljapäeval sisenes karuturule ka arenenud riikide aktsiatest koosnev MSCI aktsiaindeks.

Arenevate turgude aktsiaindeks on karuturul juba 13. septembrist. See indeks on 2. mai tipust kukkunud 27 protsenti. Kuid mitte sugugi kõigi 21 riigi aktsiaturud, mis indeksisse kuuluvad, ei ole karuturul - kaheksa turgu ei ole sinna jõudnud, sealhulgas Lõuna-Aafrika Vabariik. 24 arenenud turust ei ole veel 20 protsenti kukkunud USA, Suurbritannia, Kanada, Singapur ja Uus-Meremaa.

Kukkumine on ajanud maailma aktsiaturu hinna-kasumi suhte näidu 11,4-le, mis on madalaim alates 2009. aasta märtsist ning 46 protsenti madalam 16 aasta keskmisest näidust.

20protsendiline kukkumine lõpetas pullituru, mis algas 2009. aasta märtsis. MSCI maailmaindeks tõusis pulliturul 107 protsenti.

Finantssektor koormab. "Turg hindab aktsiatesse majandussurutist," ütles Singapuris töötav Nikko Asset Managementi investeerimisjuht Ng Soo Nam Bloombergile. "Aktsiad tunduvad odavad, kuid praegu on tarvis kõvasti julgust, et seda uskuda. Asjad võivad minna halvemaks. Kreeka valitsuse võlakirjade maksujõuetuse risk on praegu olulisim mure."

Eriti suur taak aktsiaturule on finantssektori aktsiad, mis on kukkunud keskmiselt 2. mai tipust 31 protsenti. Eelmise karuturu ajal vähenesid finantssektori esindajate aktsiate hinnad 77 protsenti. Tookord kadus 31. oktoobril 2007. aastal alguse saanud karuturul üle maailma enam kui 37 triljonit dollarit. MSCI indeks kukkus siis 60 protsenti.

"Me võime juba olla uue finantskriisi lävel," ütles Traxis Partnersi tegevdirektor Barton Biggs. "Me ei peaks seal olema, kuna seda on võimalik vältida, kuid seda ei ole välditud. Kusagilt ei paista märke, et poliitikud võtaksid midagi selles suhtes ette."

"Verbaalne toetus ilma konkreetsete tegudeta ei ole enam veenev," ütles Societe Generale'i analüütik Joe Lau. "Investorid tahavad näha poliitikutelt usaldusväärset tegevust ning arvestades turgude närvilisust ja ebakindlust ei pruugi isegi sellest piisata."

Ilmselt ilma paanikata ei sillutata teed uuele tõusule.

Tehnilise analüüsi guru Tom DeMark ütles, et USA S&P 500 indeks võib kukkuda 1076 punktile, enne kui paanika lõpeb ja aktsiad hakkavad rallima. Seda oli 4,7 protsenti vähem neljapäevasest indeksi sulgemisväärtusest (1129,56 punkti).

Kapitulatsiooni ootel. "Me püüame määrata, millal müügikapitulatsioon on läbi," ütles Market Studiese asutaja DeMark. "Me püüame leida languspunkti, kus viimane müüja on müünud. See võib juhtuda juba kõige varem selle nädala neljapäeval."

"Aktsiaturg pani väga kõrged lootused Föderaalreservile, et see tõmbaks kübara seest välja jänese, mida muidugi ei juhtunud," ütles ING Investment Managementi varade allokatsioonijuht Paul Zemsky. "Kapituleerumine viib meid eelmise suve madalamatele tasemetele." S&P 500 2010. aasta madalaim tase oli 1010,91 punkti. DeMark, kes on juba enam kui 40 aastat leiutanud finantsturgude tehnilise analüüsi indikaatoreid, ütles 16. augustil intervjuus, et USA aktsiaturud võivad teha uusi põhju juba nädalate jooksul, mis paneks aluse rallile, mis võiks viia S&P 500 indeksi üle 2011. aasta tipu. Kukkumine on tulnud oodatust hiljem, mistõttu turu jõudmine uutele tippudele on ebatõenäoline, uuendas oma vaadet analüüsiguru.

Ootus. RBC Global Asset Managementi USA aktsiakauplemise juht Ryan Larson ütles, et investorid võivad sattuda paanikasse, kui S&P 500 indeks ei suuda jääda pidama 1101,54 punktil.

"Kui läheb paanikaks, müüvad investorid kõigepealt aktsiad, mis ei ole soovitud tulemusi andnud, seejärel need aktsiad, mis töötavad, et võtta kasumit, ning lõpuks müüakse valimatult kõike, millele näpud taha saadakse," ütles Larson. "Paljud arvasid, et me nägime kapituleerumist 8. augusti nädalal. Kuid kuna ebakindlus kasvas nii USAs kui ka välismaal, arvame, et me ei ole veel kapituleerumist näinud."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing