9. oktoober 2011 kell 21:00

Ka ettevõtja vastutab ühiskonna ees

Enamasti veeretame me oma vastusega tolle koorma ikka riigi kaela, uskumata ise sealjuures, et nood asju alati kõige efektiivsemal moel ajavad. Saab vähemalt enda pealt vastutuse ära.

Ometi peaksime iseenesest mõistetavana võtma ka ettevõtete vastutust anda oma (vabatahtlik) panus kogukonda ja loodust puudutavate probleemidega tegelemisesse. Sõltub ju iga ettevõtte edu sellest, kuidas läheb ühiskonnal, milles ta tegutseb. Peaks olema loomulik, et ettevõtted ise kannavad ümbritseva hea arengu eest hoolt. Aga on ka teisi põhjuseid.

Eestis on veel arenguruumi. Vastutustundlik opereerimine ja pikas perspektiivis mõtlemine on selgelt üks kaasaegse ja uuenduslikult mõtleva ettevõtte tunnusjoon. Omanike ja juhtide mõistmine, et vastutustundliku ettevõtluse põhimõtete rakendamine on vajalik, võib mõnel juhul määrata ära ka ettevõtte eksisteerimise viie või kümne aasta pärast.

Koos ettevõtluskultuuri küpsemisega on meil ka üha enam ettevõtjad, kes ise näevad, et vastutustundlik ettevõtlus ei ole ühekordne projekt, vaid investeering ettevõtte pikaajalisse arengusse ja püsimajäämisesse. Ometi on arenguruum suur, et senisest enam Eesti ettevõtteid oleksid suutelised nägema oma ärilise edu saavutamise võtmena vastutustundlikku tegutsemist ümbritseva inim- ja looduskeskkonna toetamise tagamiseks. Ja sellest võidab kogu ühiskond. Muutused on meie enda teha.

Autor: Marko Siller

Hetkel kuum