7. detsember 2011 kell 14:44

Hiina ekspordi kasv aeglustus

Hiina ekspordi kasv aeglustus novembris võrreldes oktoobriga veelgi ja 2012. aastaks on oodata selle trendi jätkumist, ütles Hiina aseminister kaubanduse alal uudisteagentuurile Reuters.

Novembri väliskaubanduse statistika avalikustatakse ametlikult 10. detsembril. Majandusteadlased ennustavad, et Hiina raporteerib nõrgimaid tulemusi viimase kahe aasta lõikes. Ka lähituleviku perspektiivis on väljavaated üsna tumedad, sest riigi eksporti ehk teisisõnu riigi majanduskasvu üht võtmetegurit ähvardavad ka Euroopa võlakriisist tulenevad ohud ja Ühendriikide madalad tarbijakulutused.

Kaubandusministeeriumi väliskaubanduse osakonna juhataja Wang Shouwen ütles Reutersile, et Hiina eksportööre ootab karm 2012. aasta, kus ühelt poolt tuleb silmitsi seista kasvavate kuludega ja teisalt vähenenud välismaiste tellimustega. Ühtlasi ei usu ta, et Euroopa või USA olukord võiks järgmise aasta jooksul piisavalt paraneda, et selle mõju ka Hiinasse jõuaks.

UBS-i majandusteadlased usuvad, et kui eurotsooni import Hiinast langeb vaid poole võrra sellest, kui palju kahanes see 2008/09, võtab see järgmise aasta Hiina SKP kasvust maha ligi 1,7%. Euroopa Liit on Hiina ekspordi tähtsaim sihtpiirkond.

 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum