Äripäev • 14. veebruar 2012 kell 8:16

Eesti Pank: tööturul paistavad majanduse aeglustumise märgid

Tööturul paistavad majanduse aeglustumise märgid, kommenteeris Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar neljandas kvartalis kasvanud tööpuudust.

„Väliskeskkonnast lähtuva ebakindluse mõju on märgata tööturu näitajates alates 2011. aasta viimasest kvartalist. Töötukassa vahendusel pakutavate töökohtade arv Eestis on tunduvalt alanenud. Konjunktuuriinstituudi tööstusbaromeetri kohaselt on rohkem töötajate arvu langust kui kasvu ootavaid ettevõtteid. Hõive aastakasv aeglustuski statistikaameti andmetel neljandas kvartalis 3,6 protsendini võrreldes kolmanda kvartali 8,6 protsendiga. Eesti Panga hinnangul oli neljandas kvartalis võrreldes kolmandaga ka hooajalisi tegureid arvestades tegu hõive langusega,“ kirjutas Soosaar.

Statistikaameti andmetel kasvas tööpuudus kolmanda kvartali 10,9 protsendilt neljandas kvartalis 11,4 protsendini. „Sealjuures oli ligi 60 protsenti töötutest otsinud tööd enam kui aasta, mis viitab kõrgele struktuurse tööpuuduse riskile,“ märkis Soosaar.

Hetkel kuum