21. oktoober 2013 kell 21:00

Kruuse: valimisliitude edu Tartus üllatas

Tartu linnapea Urmas Kruuse ütles pärast valimistulemuste selgumist, et kuigi on Reformi­erakonna valimisvõiduga Tartus rahul, üllatas teda väikeste valimisliitude edu. “Sealt läksid kaduma nii meie kui ka IRLi hääled,” tunnistas Kruuse.

Nii valimisliit Isamaaline Tartu Kodanik kui ka valimisliit Vaba­kund said kolm volikogu kohta 49st. Reformierakond kaotas võrreldes 2009. aasta valimistega volikogus kaks kohta.

Kruuse sõnul peab Reformierakond esmalt kõnelusi IRLiga, kuid ei välista ka teisi partnereid.

Võimalik ka Reformita nelik­liit. Uues volikogus on IRLil 11 ja Reformierakonnal 15 kohta, mis annab neile napi enamuse. Seetõttu ei välista Kruuse, et võimuliitu kaasatakse veel mõni jõud. “Kuulame erakondade ja valimisliitude head mõtted ära, eks siis otsustame,” märkis ta.

Teoreetiliselt on tema hinnangul võimalik ka see, et Reformierakond jääb uuest koalitsioonist välja. Ühe sellise variandina on pakutud ­IRLi, SDE, Vabakunna ja ­Vaba Tartu Kodaniku koalitsiooni, kellel on kokku 25 mandaati. “Siiski tundub mulle, et seda ei juhtu. See võimuliit muutuks üsna killustatuks ega püsiks eriti kaua,” arvas Kruuse, kes sai Tartus 5284 häält ja oli ülekaalukalt menukaim kandidaat. Talle järgnes ­IRLi linnapeakandidaat Margus Tsahkna 3257 häälega.

Tsahkna ütles, et läbirääkimised Tartus tulevad väga huvitavad, sest pärast 16 aastat on sealne poliitiline olukord muutunud. “Tahame selgeks teha, kellega meil on kõige suurem ühisosa. Meil on tähtis programm, mida järgmise nelja aastaga ellu viia,” lausus ta.

Reformiga kindlasti ei sõbrusta. Tartu volikogus kolm kohta saanud Vabakunna valimisliidu esinumber Gea Kangilaski ütles, et nemad näevad endal volikogus valvekoera ja aktiivse avalikustaja rolli. “See on üks muutus, mida kindlasti tahame kaasa tuua, ükskõik millisel positsioonil me oleme ja kellega koostööd teeme,” ütles Kangilaski. Võimuliidu moodustamise kohta ütles ta, et Reformierakonnaga mingil juhul koalitsiooni ei minda.

Vabakunna visioon Tartu ette­võtlusest on iduettevõtluse arendamine, Tehnopoli toomine kesklinna ning ülikooli ja ette­võtluse tihedam koostöö.

Hetkel kuum