Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Viljar Jaamu võistleb Leedu panga ostul LHVga

    Rikaste TOPi kuuluv kirju äri- ja poliitikakogemusega Viljar Jaamu tahab koos Läti äripartneriga osta Leedu Finasta panga, sama plaan on ka Rain Lõhmuse suurosalusega LHV-l.

    Finasta kuulus pankrotistunud Snorase pangale, nüüd müüb panka Leedu riik. Leedu keskpangalt kavatseb Finasta ostmiseks luba taotleda Eesti ettevõte Borges Equity Partners. Tegemist on eelmisel kuul Eestis asutatud osaühinguga, mis kuulub Viljar Jaamu ettevõttele Opetron Bankers Capital OÜ ja lätlasele Uldis Arnicansile.
    Viljar Jaamu äripartner Uldis Arnicans ütles Äripäevale, et tunneb Jaamut juba üsna pikalt. “Borges Equity Partners on meie esimene ühine investeering, aga oleme head investeerimisvõimalust otsinud juba mitu aastat. Pole alati lihtne leida head investeerimisvõimalust pangandussektoris,” sõnas Arnicans.
    Arnicansi sõnul investeerivad tema ja Jaamu äripartneritena oma isiklikku kapitali. “Meil on äriplaan, kuidas arendada Finastat, kasutades isiklikku kapitali, nii et hetkel pole meil kaasatud rohkem investoreid,” teatas ta. Arnicans lisas, et kui neil õnnestub Finasta omandada, siis näitab ettevõtte edasine areng, kas on tarvis kaasata täiendavat kapitali.
    Peamine vara Infortari aktsiad. Jaamu oli eile Eestist ära ja teatas SMSi teel, et vara on laskuda Finasta teemasse, kuna praegu on kõik alles pakkumise tasandil Leedu keskpangale. Küsimusele, kust ta saab investeeringuks vajaliku kapitali, vastas Jaamu ümmarguselt, et investeeringu suurus selgub alles siis, kui eelprotseduurid on tehtud, load saadud jne.
    Jaamu peamine vara on väike osalus Tallink Grupi suuromanikus Infortaris. Äripäeva tänavuses Rikaste TOPis oli Jaamu 7 miljoni eurose varaga 388. kohal. Borges Equity Partnersis on Arnicansi osalus veidi suurem kui Jaamul – 55%.
    Jaamu kinnitas, et vara panga ostmiseks on temal ja Arnicansil olemas, kuid lubas pikemalt rääkida, kui “saabub õige aeg”. Arnicansi tunneb Jaamu enda sõnul juba 1990. aastate algusest.
    Eile Leedu majanduslehes Verslo Žinios ilmunud artiklis ütles Jaamu, et temal ja Arnicansil on Finasta omandamiseks olemas kõik vajalik – kogemus, kompetentsus ja loomulikult ka raha.
    Huvitav asjaolu, mida Verslo Žinios kajastas, oli see, et ühe anonüümsust palunud ülevõtmistehingute spetsialisti sõnul on kummaline, et Jaamu ja tema Läti äripartner võtsid meedias sõna enne, kui Leedu keskpangale pakkumise on teinud. Jaamu lubas artiklis Leedu keskpangale pakkumise esitada mõne nädala jooksul.
    Võimalike plaanide kohta Finastaga ütles Jaamu Leedu lehele, et eesmärk oleks efektiivselt jätkata panga tööd. Laienemine uutesse riikidesse ei oleks tema sõnul prioriteet.
    Finastale ihub hammast ka LHV. Finastat tahab lisaks Jaamule ja tema äripartnerile osta ka LHV Group, kelle taotlusest Leedu keskpangale kirjutas Leedu meedia septembris. LHV on huvitatud nii Finasta investeerimispangast kui ka investeeringute juhtimise firmast Finasta Asset Management.
    Augustis omandas LHV Group enamusosaluse Leedu liisingufirmas Snoras Liising, seega on LHV Leedu suunal aktiivne.
    “Augustis omandatud Snoras Liisingu puhul on tegemist finantseerimisettevõttega. Kui tahame Leedus ärimahtu kasvatada, siis on veidi pikemas perspektiivis vaja hakata kaasama ka kohalikke hoiuseid ehk tagada kohalik finantseerimine. Hoiuseid saab kaasata pank. Nüüd ongi küsimus, kas teha seda kõike nullist või on võimalik selleks kasutada mõnda olemasolevat panka,” ütles LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu. Tema sõnul on LHV kogu protsessiga alles esimeses etapis – Leedu keskpangale on dokumendid esitatud, kuid ostupakkumist veel tehtud pole.
    Leedu keskpank vaatab LHV dokumendid läbi 18. detsembriks. Leedu Delfi andmetel võib tähtaeg pikeneda ka kuni järgmise aasta 21. jaanuarini, juhul kui pank peab vajalikuks küsida täiendavaid andmeid, nagu tehti seda EurEst Capitali puhul.
    EurEst Capitalist kirjutas Äripäev maikuus, nimelt tahtis Finastat siis osta saladuseloori taha peituv seltskond investoreid, keda esindas advokaat Viktor Särgava. Keda Särgava esindas, ei selgunudki, kuna Leedu keskpank ei andnud seltskonnale luba Finastat omandada. Äripäeva allikad arvasid siis, et põhiline kapital Finasta ostmiseks tulnuks Vene investoritelt.
    Leedu uudisteportaali Eversus.lt andmetel on Finasta vastu huvi tundnud ka investeerimispangandusega tegelev Redgate Capital, kuid ei saanud selleks vajalikku kapitali kokku. Redgate Capitali suuremad omanikud on pangandustaustaga Mart Altvee, Veikko Maripuu ja Aare Tammemäe.
    Jaamul kirju minevik
    Viljar Jaamu on muu hulgas olnud seotud Põhja-Eesti Panga, Tallinki ja EASiga, ka on ta aktiivne poliitikas.Jaamu on endine Põhja-Eesti Panga nõukogu aseesimees, ta on olnud ka rahandusministeeriumi osakonnajuhataja ja töötanud Tallink Grupis turundusdirektori ning juhatuse liikmena. Jaamul on alla protsendi Tallink Grupi suuromanikust Infortar, lisaks kuulub talle eraisikuna 138 000 Tallinki aktsiat turuväärtusega 131 100 eurot.Aastatel 2006–2007 oli Jaamu EASi juhatuse esimees, 2011–2012 Mainori kõrgkooli arendusprorektor. Alates 2012. aastast on Jaamu MTÜ Tallinn Finance eesotsas.Jaamu on olnud Rahvaliidu aseesimees, 2011. aastal kandideeris ta Rahvaliidust riigikokku, ent sai vaid 205 häält. Nüüd kuulub Jaamu Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda. Äsjastel kohalike omavalitsuste valimistel kandideeris Jaamu Viimsis valimisliidu Parteivaba Viimsi nimekirjas ja kogus 46 häält (hääletajaid oli Viimsis 8604).Jaamul on majandusteaduse doktorikraad, mida ta kaitses 2003. aastal Tallinn Tehnikaülikoolis.Jaamu on tuntud ka kui vabamüürlane.
    Lätlasel hulk firmasid
    Jaamu lätlasest äripartner ­Arnicans on Borges Equity Partnersi kodulehe andmetel umbes kümme aastat juhtinud erinevaid ettevõtteid. Ta on olnud juhtide ja investorite hulgas spordikeskuses Akvaparks SIA, Liepaja bussipargis, kinnisvaraettevõtetes Lielupes Nami SIA ja TC Projekts SIA, lennufirmas KD Jet SIA, finantsettevõtetes Valdupes SIA ja Edinburgh 81 SIA ning disainiettevõttes Vidus EDCI SIA. Läti meedias on temast kirjutatud ka kui SMS-laene pakkuva firma suuromanikust.  2008. aastast on Arnicans finantsettevõtte 4finance aktsionär.
     
    Kommentaar
    LHV on alles esimeses etapis
    Erki Kilu, LHV Panga juhatuse esimeesLHV Groupi poolt Leedu Keskpangale dokumentide esitamine oli alles esimene etapp kogu protsessis.Kui Leedu Keskpank hindab, et LHV Group on sobiv Finasta võimaliku aktsionärina, siis järgneb sellele põhjalikum due diligence, hinna ja tingimuste üle läbirääkimine. Seni ei ole me endiselt ühtegi pakkumist Finasta ostmiseks teinud ja praegu on vara hinnata, kas ning mis ajal ja millistel tingimustel tehing üldse lõpule võiks jõuda.Kui juulis sai selgeks, et Finasta ostmiseks on võimalik teha uusi pakkumisi, siis otsustasime mõne aja pärast algatada ametliku protsessi Leedu Keskpangaga, pärast mida on võimalik selgitada täpsemalt Finasta ostutingimusi. Seega oleme alles kogu protsessi alguses ja mingit kindlat otsust ostmiseks tehtud ei ole.
     
    Mis on mis
    Finasta
    Leedu investeerimispank, mis asutati 1994. aastal investeerimisfirmana, pangalitsentsi sai 2008. aastal.Laienes 2005. aastal Läti turule.Pakub mh II samba pensionifonde nii Leedus kui ka Lätis.Ühines 2009. aastal Snoras Groupiga. Alates Snorase pankrotist novembris 2011 kontrollib panka pankrotihaldur.Töötajaid oli eelmise aasta lõpus 112.Mulluste tulemuste põhjal nelja­kordistus puhastulu pangategevusest aastaga 19 miljoni litini (5,5 mln €). Snorase pankrotiga seotud laenukaotuste tõttu jäi Finasta siiski 1,46 miljoni litiga (0,3 mln €) kahjumisse.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.