• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Makseterminal kerjakarbi asemele

  Esmaspäeval kirjutas Bloomberg, et Rootsist on saamas sularahavaba riik, kus isegi nn kodutute ajakirja müüvad kodutud aktsepteerivad kaardimakseid. Uudis tundub ühest küljest justkui nali, ent teisalt võib märkida ühe maksevahendi – sularaha – ammendumist.

  Vahetuskaupu ja makse­vahendeid on ikka millegi praktilisema ja mõistlikuma vastu välja vahetatud. Ehk on kolisev münt ja krabisev paber plastikule tõesti alla jäämas? Maksevahendi vahetumises pole miskit halba. Usun, et tänapäeval ei nuta keegi taga varasemaid maksevahendeid nagu kariloomad, teokarbid, pärlid, klaashelmed ja muu taoline.
  Kerjus kui amet? Ent tulles tagasi Rootsi kodutute ja sula­rahavaba ühiskonna idee juurde, siis kaardimakseterminal hõlmab endas ka üksjagu muresid. Esiteks ei ole terminali omamine sugugi odav lõbu. Vaevalt et pangad jõulueelse annetuskampaania korras üle riigi kodututele tasuta terminale jagama hakkaksid. Teisalt, kas kodutu, või koguni kerjus, kes aktsepteerib annetusena kaardimakset, peaks nüüd MTÜ tegema või ettevõtjaks hakkama ning teenitud tulult riigile ka makse, näiteks tulumaksu maksma. Kas kerjamisest on Rootsis saamas ametlikult uus ja huvitav amet?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Madis Müür: Funderbeami puhul on hirm laes ja hinnad huvitavad. Aga kuidas Buffett ütleski?
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.