3. november 2013 kell 21:00

Oktoober – tugev Saksa börs, Baltimaades nõrk

Oktoobris tõusis Saksamaa aktsia­indeks DAX kõigi aegade kõrgeimale tasemele, ületades 9000 punkti taseme.

Siiski jäi Euroopa suurima majanduse börsi­tõusust väheks, et mahtuda tõusjate esikümnesse. Saksamaa võttis 19. koha europõhise tootluse arvestuses. Reedel langesid enamiku Saksa ettevõtete aktsiate hinnad, mis piiras järjest neljandat tõusunädalat. DAXi indeks tiksus veidi alla kõigi aegade kõrgemast tasemest. Reedese languse põhjus oli USA tööstusaktiivsuse näitaja ootamine.

“Huvitav on näha, kuidas turud USA tööstusnäitajale reageerivad,” ütles Close Brothers Seydler Researchi juhatuse esimees Roger Peeters. “Investorid ei tohiks alahinnata volatiilsuse ootamatu kasvu riski, mida toetab madal kauplemisaktiivsus, kuna paljudel liidumaadel on reedel puhkepäev.”

Lisaks Saksamaa mitmete liidumaade puhkepäevale ei toimunud reedel kauplemist ka Luksemburgis, Austrias ja Leedus.

Suurima tõusu tegi oktoobris Venezuela aktsiaturg, mis eurodes kerkis kuuga 44,8%. Teisel kohal oli Kreeka börs 17,2% tõusuga. Kolmas oli Itaalia 11% tõusuga, neljas India 10% ja viies Egiptus 9,6% tõusuga. Hiljutised negatiivse uudistevooga aktsiaturud olid seega nüüd parima tootluse saavutanute seas.

Hästi läks ka Skandinaaviamaade aktsiaturgudel. Norra aktsiaturg tõusis 7,3%, Soome 4,4%, Taani 2,2% ja Rootsi 0,6%.

Suurtest turgudest tõusis Saksamaa 5,1%, USA 4%, Prantsusmaa 3,8% ja Suurbritannia 2,8%. Venemaa börs tõusis 3,6%, Brasiilia 2,2%.

Oktoobrikuus paistsid Balti turud europõhises võrdluses maailmas tagasörkijate seas.

Läti ja Leedu viimase 10 seas. Läti aktsiaturg oli maailmas halvemuselt kolmandal kohal 2,3% langusega. Sellest kehvemini läks Jamaika börsil (langus 5%) ja Horvaatia omal (–2,7%). Halvemuselt neljas oli Hiina aktsiaturg 1,5% langusega ja tema ees Jaapan 1,4% langusega. Leedu börs langes 1,3%, mis andis halvemuselt kuuenda maa tiitli. Tallinna börs oli 0,7% tõusuga tagant 24. kohal.

Hetkel kuum