• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Oktoober – tugev Saksa börs, Baltimaades nõrk

  Oktoobris tõusis Saksamaa aktsia­indeks DAX kõigi aegade kõrgeimale tasemele, ületades 9000 punkti taseme.

  Siiski jäi Euroopa suurima majanduse börsi­tõusust väheks, et mahtuda tõusjate esikümnesse. Saksamaa võttis 19. koha europõhise tootluse arvestuses. Reedel langesid enamiku Saksa ettevõtete aktsiate hinnad, mis piiras järjest neljandat tõusunädalat. DAXi indeks tiksus veidi alla kõigi aegade kõrgemast tasemest. Reedese languse põhjus oli USA tööstusaktiivsuse näitaja ootamine.
  “Huvitav on näha, kuidas turud USA tööstusnäitajale reageerivad,” ütles Close Brothers Seydler Researchi juhatuse esimees Roger Peeters. “Investorid ei tohiks alahinnata volatiilsuse ootamatu kasvu riski, mida toetab madal kauplemisaktiivsus, kuna paljudel liidumaadel on reedel puhkepäev.”
  Lisaks Saksamaa mitmete liidumaade puhkepäevale ei toimunud reedel kauplemist ka Luksemburgis, Austrias ja Leedus.
  Suurima tõusu tegi oktoobris Venezuela aktsiaturg, mis eurodes kerkis kuuga 44,8%. Teisel kohal oli Kreeka börs 17,2% tõusuga. Kolmas oli Itaalia 11% tõusuga, neljas India 10% ja viies Egiptus 9,6% tõusuga. Hiljutised negatiivse uudistevooga aktsiaturud olid seega nüüd parima tootluse saavutanute seas.
  Hästi läks ka Skandinaaviamaade aktsiaturgudel. Norra aktsiaturg tõusis 7,3%, Soome 4,4%, Taani 2,2% ja Rootsi 0,6%.
  Suurtest turgudest tõusis Saksamaa 5,1%, USA 4%, Prantsusmaa 3,8% ja Suurbritannia 2,8%. Venemaa börs tõusis 3,6%, Brasiilia 2,2%.
  Oktoobrikuus paistsid Balti turud europõhises võrdluses maailmas tagasörkijate seas.
  Läti ja Leedu viimase 10 seas. Läti aktsiaturg oli maailmas halvemuselt kolmandal kohal 2,3% langusega. Sellest kehvemini läks Jamaika börsil (langus 5%) ja Horvaatia omal (–2,7%). Halvemuselt neljas oli Hiina aktsiaturg 1,5% langusega ja tema ees Jaapan 1,4% langusega. Leedu börs langes 1,3%, mis andis halvemuselt kuuenda maa tiitli. Tallinna börs oli 0,7% tõusuga tagant 24. kohal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
LHV aktsia tegi eilse järsu languse paari tunniga tasa
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.