18. detsember 2013 kell 21:00

Auto käibemaks tagasi viivitusega

Mul on palju tuttavaid firmaomanikke. Nende hulgast pakuvad praegu huvi kaks, kes tegutsevad ühes ja samas metallide töötlemise valdkonnas.

Üks omanikest ostis suure maasturi kohe, kui asutas firma. See firma on küll alles, kuid hingitseb vaevaliselt. Teine investeeris oma võimalusi arvestades tehnoloogiasse ning mõne aja pärast vahetas ühe odava auto teise natuke uuema vastu. Firma on hästi arenenud ja annab tööd kasvavale arvule töötajatele.

See võib olla juhus, aga ilmestab siiski tõsiasja, et omaniku suur maastur ei näita kuidagi firma edukust.

Maksuamet on ju toonud välja juhuseid, kus firma ongi asutatud ainult auto käibemaksu tagasisaamiseks.

Käibemaks tagasi kahes osas. Arvestades tänapäevaseid IT võimalusi ja hästi toimivat ­e-maksuametit, oleks üsna lihtne korraldada ettevõtluses kasutatavate sõiduautode käibemaksu tagastamine järgmiselt. ­Autot oma firmale ostes või liisides saadakse tagasi käibemaks, nagu see praegugi käib. Ainult siin oleks väike konks: kohe tagastatakse ainult küllalt odava auto käibemaks (näiteks kuni 2000 eurot). Kui on ostetud kallis auto, siis ülejäänud käibemaksu osa saab maha arvata tulumaksust. Kuid seda alles kahe aasta pärast, mis näitab, et firma ikka on tegutsemisvõimeline ja tulus.

Nõnda oleks kirik keset küla – käibemaksu saab lõpptulemusena tagasi nii nagu praegu, kuid firma majandamise risk on ikkagi firma omanikul, mitte riigil.

Hetkel kuum