7 tippjuhi edu saladust

20. jaanuar 2014, 00:00

Tänapäeval ollakse seisukohal, et inimese tööalane edukus on seotud tema psühholoogilise profiiliga. Raamatus “Psühhopaatide tarkus” valgustab autor Kevin Dutton, millised isiksuseomadused ­aitavad saavutada edu ametikohtadel, mis eeldavad suurt pingetaluvust ja säravat karismat, nagu näiteks juhi oma.

Mõneti üllatavalt selgub, et edukale juhile iseloomulik isiksuseomaduste komplekt on omane ka psühhopaatidele. Šarmantsus, keskendumine ja halastamatus, mis on psühhopaadi kolm kõige silmapaistvamat joont, on ka eduka probleemilahendamise alustalad. Need omadused on  on eriti tähtsad, kui tuleb lahendada kriitilisi olukordi ja teha kiireid otsuseid, näiteks tippjuhi, poliitiku, arsti, börsimaakleri või ettevõtja rollis. Seos kurjategijate ja ühiskonna silmapaistvaimate liikmete vahel ei ole loomulikult üksühene. Inimese isiksus koosneb paljudest osistest ja nende kooskõla määrab lõpptulemuse. Piir nn funktsionaalse ja düsfunktsionaalse psühhopaatia vahel ei sõltu mitte psühhopaatiliste tunnuste olemasolust iseenesest, vaid pigem nende avaldumise tasemest ja omavahelisest tasakaalust.

SOS-mentaliteet. Dutton pakub välja lähenemise, mida ta nimetab SOS-mentaliteediks. See on seitsmest põhimõttest koosnev oskuste komplekt, mis aitab pingutada, probleemid ületada ja edu saavutada. Komplekti moodustavad halastamatus, sarm, keskendumine, vaimne vastupidavus, kartmatus, vaimne teadvelolek, tegutsemine. “Mõistlikus annuses ning vajaliku hoole ja tähelepanuga rakendamisel võivad need meil aidata saada just seda, mida tahame, aidata meil tänapäevaelu väljakutsed pigem vastu võtta kui neile vastu seista ning avada meile väljavaate olla mitte ohver, vaid võitja, ilma et muutuksime seejuures kaabakaks,” leiab Dutton. Põhimõte ei ole mitte selles, et tuleks hakata psühhopaadiks, vaid oskuses valida psühhopaatiline meetod, kui olukord seda nõuab.

 

Mis on mis

 • “Psühhopaatide tarkus. Mida pühakutel, spioonidel ja sarimõrvaritel on meile edu saladuse kohta õpetada”

Autor: Kevin Dutton
Tõlkija: Mariina Viia
304 lk
Ilmub 20. jaanuaril
raamatupood.aripaev.ee

 

 Tasub teada

 • Mis tõi Steve Jobsile kultusliku liidri staatuse?

Kevin Dutton tsiteerib ajakirjanik John Arlidge’i, kelle sõnul oli Steve Jobs vaieldamatult eesmärgikindel, resoluutne, keskendunud, perfektsionistlik ja kompromissitu juht, ent temas oli midagi veel enamat. Lisaks sellele oli tal karisma. Tal oli oma nägemus. Kolumnist Walter Mossbergi sõnul laotas Jobs isegi väikese ringi esitlustel lina üle toote  ja avas selle pidulikult.
Dutton väidab, et Apple ei ole maailma suurim tehnikauuendaja. Vastupidi, pigem paistab ta silma teiste inimeste mõtete ülessoojendamisega. Apple’i firmamärk ei olnud esimese personaalarvuti kaanel (seal oli IBMi oma) ega olnud ta esimene nutitelefoni turuletooja (see oli Nokia). “Isegi kui Apple on mõnikord olnud uuenduslikkuse teel, on see sageli ummikusse jooksnud. Kas keegi mäletab veel Newtonit või Power Mac G4 Cube’i? Ent Jobsi salarelvad olid stiilsus, keerukus ja ajatu tehnoloogiline sarm. Tema rullis tarbijate jalge ees lahti punase vaiba.” See vaip viis otse Apple’i kaupluste ukse ette kõikjal maailmas.

 

Loetelu

 • Juhiomadused sarnanevad mõõdukal määral psühhopaatiliste joontega

Juhiomadused
karismaatilisus 
eneseusaldus 
mõjutamisvõime 
veenvus 
avatud mõtlemine 
oskus riske võtta 
tegudele orienteeritus 
julgus võtta vastu raskeid otsuseid 

Psühhopaatilised omadused
pinnaline sarmikus
ülespuhutus
manipuleerimine
petmine
ilmekate väljamõeldiste esitamine
impulsiivsus
põnevuse otsimine
otsustamine väheste emotsioonide pinnalt

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  19. January 2014, 19:18
  Otsi:

  Ava täpsem otsing