3D-printerite aktsiatel jagub tõusuruumi

30. jaanuar 2014, 00:00

Eelmise aasta aprilli alguses kirjutasime 3D-printereid tootvate firmade aktsiatest, mis on viimaste aastatega teinud kiire tõusu. Kuigi siis arvati, et tegemist võib olla mulliga, pole 3D-printerite aktsiahinnad kokku kukkunud, vaid on jätkanud hoogsat tõusu.

Paraku on uus aasta 3D-printerite aktsiatele alanud langusega. Ka LHV panga klientide üks enimkaubeldud aktsia, 3D-printerite tootja 3D Systems Corporation, on kukkunud 15%. Suurtootja Stratasys on langenud 7% ja eelmisel aastal börsile tulnud ExOne 20%. Sellised kukkumised võivad investorites hirmu tekitada, kuid teisalt võib praegune langus tähendada hoopis head võimalust aktsiaid osta.

Jaanuari languse põhjus on olnud hoiatused kasumi, käibe või müügitulemuste kohta. Kiire tõusuga aktsiad võtavad sellised uudised eriti tundlikult vastu, kuna investorid ostavad selliste aktsiate puhul tihtilugu just tuleviku edu. Kui see “edu” satub mingil moel ohtu, on ka aktsiad kiired kukkuma.

2013. aasta kevadel teatas investorite uudiskirjade koostaja Citron Research, et 3D-printereid tootvate ettevõtete aktsiad võivad olla mull. “Me ei väida, et digitaalsel tootmisel pole tööstusmaastikul kohta, vaid et 3D-printimisettevõtete aktsiate maania ei vasta enam reaalsusele,” ütles Citron. Ometi pole see 3D-printerite aktsiate tõusuhoogu peatanud.

Keeruline hinnata. 3D-printerite aktsiaid on keeruline hinnata aktsia hinna/kasumi (P/E) suhte järgi. Tundub, et see on investoritele pigem pikaajaline mäng. Nagu iga uue tehnoloogiaga, kulub aega, enne kui selguvad tõelised võitjad ja kaotajad. Näiteks on valdkonna liidri 3D Systemsi P/E suhtarv 170 ning selle näitaja järgi on aktsia kallis. Kuid 20 analüütiku keskmine 12 kuu hinnasiht on 95,06 dollarit, mis on ligi 17 dollarit üle teisipäevase sulge­mishinna. Aktsial on 14 ostusoovitust, neli hoia-soovitust ja kaks müügisoovitust.

Jaanuari langus võib tähendada, et valdkonna kõige atraktiivsemad aktsiad, nagu 3D Systems, ExOne ja Stratasys, muutusid palju odavamaks.

Aktsiad tõusnud 50–150%. Eelmisel aastal tõusid 3D-printereid tootvate ettevõtete aktsiad 50–150%. Suurima tõusu tegid 3D Systems, Voxeljet, ExOne ja Stratasys. “Ma ei kahtle, et valdkond on tuule tiibadesse saanud, aga investorid on turuliidrid enda jaoks juba avastanud. Praeguste suhteliselt suurte ootuste juures peab pikaajalise investeeringu tegemisel olema väga kindel, et turg mingil põhjusel ei aeglustu ja valitud ettevõte suudab jääda edukaks toote innovatsioonis,” ütles LHV panga analüütik Erko Rebane.

Miks läheb 3D-printimine investoritele nii korda? Ekspertide arvates võib 3D meie maailma radikaalselt muuta. Kuigi praegu on 3D-printimine olnud enamjaolt mänguasjafaasis, kus prinditud on üksikuid plastikust vidinaid, siis tulevik on palju tõsisem.

Juba on katsetatud esimeste rakkudega ja on valmistatud lõualuid, kõrvu ja veresooni. Näiteks Belgias siirdati 83aastasele naisele 3D-printeriga valmistatud lõualuu. Sama tehnoloogiat on rakendatud ka röntgenläbivaatustel, et printida pahaloomulise kasvaja mudel enne operatsiooni välja. See annab arstidele parema ülevaate, kuidas kasvajaga operatsiooni ajal tegeleda.

Plaanitakse printima hakata ka maju ja autosid. See võib tähendada, et majade ja autode tootmine muutub kiiremaks ja odavamaks. Prinditud on ka metallesemeid kosmosetööstusele ja toidutootja Hershey’s on koos 3D Systemsiga asunud arendama prinditavat toitu.

3D-printerite aktsiad kõiguvad, aga tegemist on pikaajalise investeeringu ja tulevikusuunaga. Need, kes riski taluvad, on saanud nüüd võimaluse osta analüütikute soovitatud aktsiaid soodsa hinnaga.

Pikemalt saab 3D-printimisest lugeda selle aasta teisest Imelisest Teadusest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. January 2014, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing