17 omavalitsuses õpetaja palk üle 1000 euro

Indrek Kald 19. veebruar 2014, 10:57

17 omavalitsuses ületas mullu õpetaja keskmine palk tuhande euro piiri.

Kõrgeim keskmine palk oli Mäetaguse ja Sauga vallas ning Jõgeva linnas, ulatudes 1100 kuni 1300 euroni. Enim panustas omalt poolt juurde Mäetaguse vald, makstes ühes kuus õpetaja ametikoha kohta ise lisaks 779 eurot. Suurimad juurde maksjad olid veel Illuka, Rakvere ja Mikitamäe vallad.

Madalaim keskmine töötasu oli Tootsi vallas, 729 eurot. Kõige vähem õpetajatele eraldatud palgarahast kasutati ära Halliste ja Õru vallas, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Kohalike omavalitsuste esialgsete raamatupidamisandmete järgi tõusis eelmise aasta lõpuks õpetaja keskmine palk üle Eesti 936 euroni, mis on 15% kõrgem kui aasta varem, kui õpetaja palk oli keskmiselt 814 eurot kuus.

Mullu jaanuaris muutus õpetajate palgatoetus sihtotstarbeliseks, mistõttu paranes ka toetuse kasutamine – kui 2012. aastal jõudis õpetajate palgatoetusest õpetajate palka 96,3%, siis mullu 101,4% – tõus oli 5,3%. Enim panustasid õpetajate palka juurde vallad, kus maksti õpetajate palkadeks välja riigi toetusest keskmiselt 5,7% rohkem.

Kõige visamalt jõudis palgatoetus õpetajateni viies suuremas linnas, kus aasta lõpuks oli kasutatud keskmiselt 98,5% õpetajate palgatoetusest.

Õpetajate miinimumpalk oli eelmisel aastal 715 eurot ja riiklikku palgatoetust said omavalitsused keskmiselt üle 25% rohkem.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul on riigi eesmärk õpetaja keskmine palk, mis on Eesti keskmisest 20% kõrgem. "Palk peab tõusma ühtlaselt kogu Eestis ning toetuse jagamise põhimõtted peavad seda toetama. Eelmisel aastal võitsid palgatoetuse kasvust enim rikkaimad omavalitsused, kuid samas panustasid omalt poolt enim juurde just kõige väiksemad," ütles ta.

Viis suuremat linna said palgatoetust keskmiselt 1005 eurot õpetaja ametikoha kohta, kuid aasta lõikes oli sealne õpetajate keskmine kuupalk 988 eurot ehk keskmiselt 17 eurot vähem kui võimaldanuks riigi toetus. Vallad said toetust keskmiselt 833 eurot õpetaja ametikoha kohta, kuid keskmine palk oli neis 890 eurot. Seega lisasid kõige väiksemad omavalitsused oma eelarvest õpetaja palka keskmiselt 57 eurot kuus.

Selle aasta haridustoetuse eelnõus jagatakse 166 miljonit eurot, üheksa miljonit rohkem kui mullu. "Meie soov on, et eelistõusu saaksid just rahaliselt nõrgemas seisus olevad kodulähedaste põhikoolidega omavalitsused," märkis Aaviksoo.

Eelnõu kohaselt kasvab tänavu 95 omavalitsuses palgatoetus 10-60% ja teistes kuni 10%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. February 2014, 10:57
Otsi:

Ava täpsem otsing