Alampalk kahekordseks

04. märts 2014, 00:00

Eesti eduks peaksid ettevõtted leppima kokku, et maksavad miinimumina vähemalt kahekordse riikliku alampalga suurust töötasu.

Eestis pole puudus edukatest inimestest ega ettevõtetest. Küsimus on selles, et iga inimene, kes suudab ja tahab tööd teha, peab saama elamisväärset palka. Ükski müüja, koristaja, liinitööline, spetsialist või muu töötaja ei peaks tundma igapäevast muret toidu ja sooja toa pärast.

Umbes 80 000 töötajat Eestis saab alampalka ning neid, kes napilt üle selle, on palju enam. Tänavu on riiklik kuutasu alammäär ehk alampalk täistööaja korral 355 eurot, 2015. aastast 390 eurot. Koos alampalga kasvuga kerkivad aga ka näiteks lasteaia kohatasud, seaduse järgi võib vanema osa määraks olla kuni viiendik palga alammäärast. Muust hinnatõusust rääkimata.

Oluline on mõtteviisi muutus. Alampalk peaks Eestis olema vähemalt kaks korda kõrgem. Praegu pole aga tähtis vaielda, mille arvel seda tõsta, sest riiklikul tasemel alampalga kergitamine on niikuinii keeruline ja pikk protsess. Oluline on saavutada mõtteviisi muutus, et edukad vähem edukate eest seisaksid. USAs näiteks nõudsid aasta alguses alampalga tõusu 75 juhtivat majandusteadlast, õiglase miinimumpalga seaduseelnõu toetas ka seitse Nobeli preemia laureaati.

Loome Eestis edukate ettevõtete koalitsiooni. Sinna kuulujad sõlmivad ühiskondliku kokkuleppe järgida põhimõtet, et Eesti edukuse võti on võimalikult paljude inimeste toimetulek ja heaolu. Koalitsiooniga liitunud kehtestavad kõigile täisajaga töötajatele minimaalse kuupalga, mis vastab vähemalt kahekordsele riiklikule alampalgale.

Firmad võidavad ka ise. Sel moel sotsiaalse vastutuse võtnud firmad võidavad sellest ka ise. Tõuseb ettevõtte maine, mis tõmbab ligi häid töötajaid. Kaadri voolavus väheneb, sest inimestel puudub vajadus iga kümne euro pärast töökohta vahetada. Kõrgem palk kärbib kindlasti ka palgapagulaste väljarännet.

Koalitsiooni liitunud ettevõtted võivad oma toodete ja teenuste juures ühtlasi kasutada õiglase töötasu märki. See kinnitab, et selles firmas saavad inimesed oma töö eest elamisväärset palka ja neile on seega tagatud normaalsed majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused. Teadlikud tarbijad toetavad aga sellist märki kandvaid tooteid eelistades omalt poolt kogu rahva üldist heaolu.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. March 2014, 19:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing