Tallinna Kaubamaja laieneb turvarurul

18. august 2014, 00:00

Tallinna Kaubamaja teatas börsile turvafirma Viking Security omandamisest, mis võimaldab ettevõttel tugevdada oma turvateenuste valdkonda.

Reedel sõlmis Tallinna Kaubamaja tütarettevõte Topsec Turvateenused OÜ lepingu, millega omandab septembris 100% Viking Security ASi aktsiatest. Leping näeb ette tehingu lõpuleviimist pärast täiendavate kooskõlastuste saamist ning toimingute sooritamist. Tehingu maksumust pooled ei avalda.

Turvateenused kaubamaja üks prioriteete. Viking Security ASis osaluse omandamine võimaldab Tallinna Kaubamaja teatel grupil veelgi enam tugevdada oma turvateenuste valdkonda, mis on viimastel aastatel olnud grupi üks kiiremini kasvavaid ärisuundi. Tehinguga lisanduvad  teenusteportfelli lisaks mehitatud ja videovalvele ka elektrooniliste hoiatus-, valvamis- ja jälgimissüsteemide projekteerimise, paigaldamise ja hooldusega seotud teenused ning võimalus osaleda sertifitseeritud turvahangetel, lisati börsiteates.

Kaubamaja juht Raul Puusepp kinnitas, et tõepoolest on plaanis turvateenuste äri laiendada. “Teistele me oleme ka turvateenust juba mõnda aega pakkunud,” ütlesta.

Tehnikapool tugevneb. Kaubamaja tütarettevõtte TopSec turvateenused OÜ juht Tannar Tiitsar märkis, et  Viking Security sobib nende praegusesse komplekti väga hästi

“Me tundsime, et meil üks tükk on nagu puudu,” ütles ta. “Kui praegu on meie TopSec rohkem mehitatud valve suunal, siis uuemad ja paremad lahendused ikkagi kõik eeldavad ka tugevat tehnikapoolt. Seni oleme seda partneritega teinud, aga Viking Security omandamine annab meile selles suhtes palju juurde – saame uusi ja paremaid teenuseid ja tooteid turule tuua.”

Tiislar rääkis, et teenust hakatakse pakkuma üldiselt kogu turvaturul. “Ka praegu on meil mitu lepingut. Muidugi on ka meie enda kontserni osakaal hästi suur, me kuulume hästi suurde gruppi. Eesmärk on teha oma kontsernis hästi ja sama hästi ka väljapoole teenuseid osutada,” lausus ta.

Tiislar kirjeldas, et 2007. aastal võtsid nad Tartu ja Tallinna kaubamaja valvamise enda kätte ja sealt on tasapisi samm-sammult edasi arenetud. Ta lisas, et üks osa eesmärgist on olnud ka see, et ei peaks väljastpoolt väga teenust ostma. “Põhiline eesmärk on siiski hoida toimivat ja tugevat turvaettevõtet, kes osutab häid teenuseid kõigile,” lausus ta.

Aktsionär jääb pisut kahtlevale positsioonile. Tallinna Kaubamaja väikeaktsionär Vahur Pindma võrdles Viking Security turvafirma ostu auto soetamisega, mis ei oma kontsernile mainimisväärset mõju.

Ehkki siseinfot Tallinna Kaubamaja tehingu kohta Pindmal enda sõnul pole, omandas Tallinna Kaubamaja ettevõtte tema hinnangul tõenäoliselt väga soodsa hinnaga.

Osaühinguga Galileo 14 383 aktsiat ehk praeguse turuväärtusega 72 490 euro suurust osalust omava Pindma sõnul valmistab talle muret pigem see, et Tallinna Kaubamaja võtab endale põhitegevusalast erinevaid ülesandeid ja see ei pruugi tema nägemuses kontsernile kuigi positiivselt mõjuda.

 

Taust

 • Käive alla miljoni

Viking Security käive oli mullu 0,96 miljonit eurot.
Aktsiakapital on 134 220,85 eurot, mis jaotub 21 001 nimiväärtuseta aktsiaks.

 

Kommentaar

 • Kaubamaja tehing näitab suunda

Priit Sarapuu, ASi G4S Eesti juahtuse esimees
Tehing, mille tulemusena turvateenuste kvaliteet kliendi jaoks paraneb, saab ainult tervitatav olla. Viimastel aastatel on turvaturul enim kasvanud just tehnoloogiliste lahenduste pakkumise valdkond, seega samm, millega soovitakse suurendada tehnoloogilist kompetentsi, on igati loogiline.
Samas on see paljuski inimestekeskne äri, kus lisaks litsentsidele ja sertifikaatidele, mis on pigem hügieenifaktor, määravad ettevõtte edu laialdaste kogemustega spetsialistid. Suurim konkurents käib just nende hinnatud spetsialistide pärast, kellest sõltub edu hangetel ning keerukate projektide elluviimine.
Eesti turvaturg on võrdlemisi killustatud ning sarnaseid ühinemisi võib oodata ka edaspidi. G4Si plaanides on loomulik kasv ning eelkõige uute teenuste kaudu. Meie teenusteportfellis on juba omajagu teenuseid, mida üldjuhul turvavaldkonnaga ei seostata: elektriautode kiirlaadijate võrgustiku majandamine, elektriautode lühirendi tehniline tugi, panga- ja piirivalve tehnoloogiliste seadmete müük ja hooldus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  17. August 2014, 19:26
  Otsi:

  Ava täpsem otsing