4 september 2014

Puhkepäev. Mineviku luupainajad

Thriller “Jaanuari kaks palet” tõestab, et mineviku eest pole võimalik põgeneda, see püüab sind kinni isegi teisel pool maailma.

Kümne aasta eest mängis Kirsten Dunst “Ämblikmehe” filmis naiivset Mary Jane Watsoni. Mõtlesin toona, et ilmselt jäävadki tema ampluaaks suure-eelarvelised pealiskaudsed kassamagnetid ning kerglased komöödiad. Võta näpust, aastatega on Dunst arenenud.

2011. aastal mängis ta peaosa näiteks Lars von Trieri “Melanhoolias”. Minu meelest on see üks viimaste aastate geniaalsemaid linateoseid. Cannes’i festivalil sai Dunst selle rolli eest ka parima naispeaosatäitja preemia.

Tänasest näeb Dunsti filmis “Jaanuari kaks palet”, kus ta kehastab ameeriklasest petturi Chester MacFarlandi (Viggo Mortensen) noorukest abikaasat Colette’i. Koos minnakse Kreekasse puhkama, kus kohtutakse noore giidi Rydaliga (Oscar Isaac).

Võidujooks deemonitega. Jaanuar on nime saanud Rooma jumala Januse järgi, kes sümboliseeris muutusi – teda kujutati üldiselt kahenäolisena, üks vaatas tulevikku, teine minevikku. Antud filmis tuleb minevik Chesterit kummitama ning ta peab ühes naisega põgenema. Kaasa haaratakse ka värske tuttav Rydal. Viimasel, nagu välja paistab, on aga tekkinud tunded Colette’i vastu. Algab võidujooks enda minevikudeemonite ning ajaga.

Filmi tegevus kulgeb 1962. aastal ja õhustikku on tunda igast kaadrist, see on üks õige vanakooli thriller. Ajastutruudust näitab seegi, et Briti filmiassotsiatsioon käskis lisada filmi algusesse hoiatuse, et filmis näidatakse palju suitsetamist. Tõsi ta ole. Näiteks ühes stseenis jääb Viggo Mortenseni tegelane praktiliselt magama nii, et tal on suus veel suitsev koni. Lisaks pole ka pea ühtegi dialoogi, mille ajal mõni tegelane suitsu ei pahviks. Samas aga ei näe plahvatusi ega arvutitrikke. Mis on õige härrasmehe relv? Ikka revolver.

Stsenaristi lavastajadebüüt. Film põhineb Patricia Highsmithi samanimelisel romaanil. Stsenaariumiks kirjutas selle Oscari-kandidaat Hossein Amini (“Ohtlik sõit”, “Lumivalgeke ja kütt”), kelle jaoks on film ühtlasi lavastajadebüüt.

Arvestades “Ohtliku sõidu” maailmaklassi, võib ka sellelt filmilt ilmselt palju oodata. The Telegraphile antud intervjuus sõnas Amini, et ta luges Highsmithi raamatut juba 15 aasta eest, kui käis veel ülikoolis. Ta tundis kohe, et tahaks selle filmiks vormida.

 

Põnevik

“Jaanuari kaks palet”

Režissöör: Hossein AminiOsatäitjad: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac jtFilmi pikkus: 1 h 36 minKinodes alates: 5.09

Hetkel kuum