24. september 2014
Jaga lugu:

LHV sihib kohta kolme parima panga seas

LHV suuromanik Rain Lõhmus ütles, et nad soovivad pikas perspektiivis olla kolme parima panga seas. Selleks kavatsevad nad esimese sammuna laiendada tegevust teistesse riikidesse ja hakata pakkuma seal finantsteenuseid.

LHV suuromanik Rain Lõhmus rääkis eile konverentsil Äriplaan 2015,  et LHV kavatseb hakata pakkuma finantsteenuste eksporti ehk teenuseid välismaal nii juriidilistele kui ka eraisikutele. “Meie jaoks on see oluline muutus. Olen aru saanud, et kui tahad rajada mingit huvitavat äri, siis piirdudes vaid koduriigi lähedal oleva ühe turuga, ei kasuta sa kogu võimalikku potentsiaali ära,” ütles ta. Finantsteenuseid kavatseb LHV Pank pakkuma hakata kõigepealt Leedus ja seejärel Lätis.

Rahateenuseid ootab raputus. Lõhmus ütles, et elades ise väljaspool Eestit ja olles mitme panga klient, võib ta öelda, et üldine kvaliteet ja klientidele pakutavad tingimused on väga halvad. “Finantsteenused on üks ala, mida võivad tulevikus raputada suuremad muudatused,” ütles ta. Tema sõnul on Euroopa Liidus panganduses nagu autojuhilubadega. “Näiteks kui sul on Eesti load, on Poola kolides väga lihtne need lihtsalt sealsete lubade vastu välja vahetada. Finantslubadega on samamoodi,” märkis ta.

Teenuseid saab paremini pakkuda. “Me oleme pank, kes tunnistab, et see, mida inimesed saavad, võiks olla palju parem ja efektiivsem,” rääkis Lõhmus. Tema sõnul on pankade efektiivsus seni peamiselt läinud kasumi teenimiseks, aga tegelikult võiks see jõuda tarbijani. “2015. aasta äriplaanis see meil veel pole, aga kui kutsute mind tagasi paari aasta pärast siia, oleks mul väga hea meel, kui ma saaksin öelda, et oleme selle eesmärgi saavutanud,” ütles ta.

Kahe aastaga kahekordne kasv. Lõhmus märkis, et LHV on jätkuvalt kasvuettevõte – eelmise aasta netotulu oli pangal 24 miljonit, tänavu 33 miljonit ja järgmisel aastal juba 42,2 miljonit ­eurot. Kui kolm aastat tagasi oli LHV-l vara 185 miljonit, siis tänavu on seda juba 455 miljonit eurot. Kapitaliseeritus on kolme aastaga tõusnud pea poole võrra, 20,8%ni. “Pilt on praegu tegelikult päris hea,” tõdes Lõhmus.

LHV hakkab Danskelt kliente võtma

Äripäeva peadirektori Igor Rõtovi sõnul jälgis ta Lõhmuse ettekande ajal Danske Banki juhi Aivar Rehe nägu, mis oli naerusuine senimaani, kuni Lõhmus rääkis tulevastest mahuplaanidest. “Kas kavatsete neilt tüki ära võtta?” küsis Rõtov.

Lõhmus vastas selle peale, et nad on liiga väike ettevõte, et kelleltki suurt tükki ära võtta. “Kui me seda teeksimegi, ei saaks keegi meie peale kurjaks. See oleks, nagu kaheaastane laps varastaks 50sendise,” ütles ta.

“Mis siin salata, pikas perspektiivis tahame olla TOP3 panga hulgas. Swedbanki ja SEBd on raskem turul kõigutada,” lisas Lõhmus, viidates, et küllap peaks Danske Bank end mõnevõrra ohustatuna tundma küll.

Lõhmus märkis siiski, et tegelikult pole edetabeli koht talle kunagi eesmärgiks olnud. “Oleme organisatsioonis selgeks teinud, et me ei taha olla suurim pank,” ütles ta. Seda lihtsal põhjusel, et Lõhmus imetleb enda sõnul ainsana Svenska Handels­bankenit, mis on ainuke Rootsi pank, mis tema 25aastase pankuri karjääri jooksul pole kordagi vajanud riigi abi.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt